Skip to content
Government and ministries
Media

EU-maiden johtajat sopivat nimityspaketista

Valtioneuvoston viestintäosasto 2.7.2019 21.35
Tiedote 361

Ylimääräinen Eurooppa-neuvosto pääsi sopuun EU:n korkean tason nimityspaketista tiistai-iltana 2. heinäkuuta. Kokous alkoi sunnuntai-iltana 30. kesäkuuta.

Euroopan komission puheenjohtajaksi ylimääräinen Eurooppa-neuvoston päätti esittää Ursula von der Leyeniä, joka on Saksan pitkäaikainen puolustusministeri ja kuuluu keskustaoikeistoon (EPP). Komission puheenjohtajan valitsee Euroopan parlamentti.

Eurooppa-neuvosto sopi, että unionin ulkosuhdeasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkeaksi edustajaksi nimitetään sosiaalidemokraattinen (PES) Josep Borrell, joka on Espanjan ulkoministeri. Hän on aiemmin toiminut muun muassa Euroopan parlamentin puhemiehenä. Nimitykseen tarvitaan tulevan komission puheenjohtajan suostumus.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaksi Eurooppa-neuvoston jäsenet valitsivat
Belgian pääministeri Charles Michel’n, joka kuuluu liberaaleihin (ALDE).

Euroopan keskuspankin (EKP) johtajaksi Eurooppa-neuvosto on nimittämässä Christine Lagarden, joka on Kansainvälisen valuuttarahaston pääjohtaja ja Ranskan entinen valtiovarainministeri. Eurooppa-neuvosto tekee päätöksen saatuaan neuvoston suosituksen ja kuultuaan Euroopan parlamenttia ja EKP:n neuvostoa.

Lisätietoja: pääministerin EU-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto p. 050 4685949, erityisavustaja (EU-asiat) Pilvi-Elina Kupias p. 0295 160 995, erityisavustaja (mediasuhteet) Dimitri Qvintus, p. 050 477 7362, EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen p. 0295 160 319, EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia