Skip to content
Media
Valtioneuvoston kanslia frontpage

Koronaministerityöryhmä: Päivitetty rokotusstrategia sekä testaus- ja jäljitysstrategia otetaan käyttöön

sosiaali- ja terveysministeriövaltioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 22.6.2022 17.21
Tiedote 418/2022

Hallituksen koronaministerityöryhmä sai 22. kesäkuuta katsauksen tautitilanteesta sekä päivitetystä rokotusstrategiasta ja testaus- ja jäljitysstrategiasta.

Sosiaali- ja terveysministeriön päivittämät strategiat otetaan käyttöön 1. heinäkuuta 2022.

Rokotusstrategian tavoite on suojata väestöä vakavalta tautimuodolta

Ministerityöryhmässä käsiteltiin rokotusstrategian päivitystä. Rokotuksilla pidetään yhteiskuntaa avoimena, turvataan terveydenhuollon kapasiteetin riittävyyttä ja vähennetään erityisesti vakavaa koronavirustautia. Tavoitteena on lisätä rokotettujen osuutta koko väestössä suositusten mukaisesti ja erityisesti niissä ryhmissä, joissa on suurin vakavan taudin riski.

Merkittävin riski sairastua vakavaan koronavirustautiin on edelleen iäkkäillä. Tautiriskiä lisäävät myös tietyt taustasairaudet ja lääkkeet, jotka voivat heikentää rokotusten tehoa. Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön korkea rokotuskattavuus auttaa puolestaan estämään laitosepidemioita. Väestön rokotussuojaa vahvistetaan epidemiatilanteen ja lääketieteellisen näytön edellyttämällä tavalla. Suomalaiset asiantuntijat seuraavat tilannetta sekä kansallista ja kansainvälistä tutkimusnäyttöä aktiivisesti.

Laajamittaiselle testaus- ja jäljitystoiminnalle ei ole nykytilanteessa tarvetta

Testaus- ja jäljitysstrategian tavoitteena on ehkäistä riskiryhmäläisten koronatartuntoja, ohjata vaikeaoireiset potilaat hoidon piiriin ja turvata terveydenhuollon kantokyky. Tartunnanjäljitys suunnataan jatkossa tilanteisiin, joissa on erityisen tärkeää rajoittaa koronaepidemian leviämistä.

Laajamittaiseen, koko väestöön kohdentuvaan koronatartuntojen testaus- ja jäljitystoimintaan ei tällä hetkellä ole pandemiatilanteen vuoksi tarvetta. Suurella osalla suomalaisista on myös hyvä rokotesuoja koronataudin vakavaa muotoa vastaan. Terveydenhuollon testejä tehdään jatkossa erityisesti näille ryhmille:

  • Vaikeaoireisille potilaille lääketieteellisin periaattein 
  • Korkean riskin ryhmiin kuuluville lieväoireisille henkilöille
  • Raskaana oleville
  • Sote-alan työntekijöille

Koronalle altistuneiden, siihen sairastuneiden tai lievistäkin hengitystieinfektion oireista kärsivien tulee edelleen välttää kontakteja.

Koronavirusepidemiasta aiheutuneiden kustannusten korvaaminen kunnille

Ministerityöryhmä käsitteli koronavirusepidemiasta aiheutuneiden kustannuksien korvaamista kunnille vuonna 2022. Asetusluonnos on tarkoitus lähettää lausunnolle mahdollisimman pian.

Lisätietoja:
ministeri Lindénin erityisavustaja Laura Lindeberg, [email protected]
osastopäällikkö Taneli Puumalainen STM, [email protected]
osastopäällikkö Veli-Mikko Niemi, STM, [email protected]

Liitteet