Skip to content
Media
Valtioneuvoston kanslia frontpage

Pääministeri Marin tapasi Pohjois-Makedonian valtiojohtoa

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 20.6.2022 20.47
Tiedote 402/2022
Pääministeri Marin ja Pohjois-Makedonian pääministeri Dimitar Kovacehvski Kuva: Pohjois-Makedonian hallitus.

Pääministeri Sanna Marin tapasi maanantaina Pohjois-Makedonian Skopjessa pääministeri Dimitar Kovačevskin, presidentti Stevo Pendarovskin ja parlamentin puhemies Talat Xhaferin. 

Tapaamissa olivat aiheina Suomen Nato-jäsenyysprosessi, Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja tuki Ukrainalle sekä Pohjois-Makedonian EU-liittymisprosessi ja kahdenväliset suhteet, kuten yhteistyön lisääminen energia-asioissa. Pohjois-Makedonia on ollut myös kiinnostunut koulutusalan yhteistyöstä. 

Uusimpana Nato-maana Pohjois-Makedonia korostaa vahvasti avointen ovien periaatetta. Maa on myös luvannut tehdä Suomen liittymisen ratifioinnin mahdollisimman nopeasti. 

Pääministeri Marin kiitti Pohjois-Makedonian johtoa sen varauksettomasta tuesta Suomen pyrkimykselle liittyä Naton jäseniksi. Marin sanoi myös, että Suomen Nato-jäsenyys paitsi vahvistaisi Natoa myös osaltaan myötävaikuttaisi Euroopan turvallisuuteen ja vakauteen. 

Tapaamisissa keskusteltiin myös Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa ja tuesta Ukrainalle.

”Meidän on lisättävä tukeamme Ukrainalle, lisättävä pakotteita Venäjää vastaan ja oltava yhtenäisiä. Tämä on ainoa tapa saada Venäjä lopettamaan sota. Venäjä on muuttanut Euroopan turvallisuusympäristöä, ja meidän on kerrottava kansalaisillemme hyvin selvästi, kuinka tärkeää on olla yhtenäinen, päättäväinen ja luja”, pääministeri Marin sanoi tiedotustilaisuudessa.

Suomi on EU:n laajentumisen vahvimpia kannattajia. Suomi tukee Pohjois-Makedonian EU-lähentymistä ja pitää tärkeänä, että jäsenyysneuvottelut saadaan aloitettua pian. 

EU:n ja Länsi-Balkanin johtajat keskustelevat epävirallisessa tapaamisessa Eurooppa-neuvoston alla 23. kesäkuuta. Tarkoituksena on keskustella laajentumisprosessin aktivoimisesta, Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksista Länsi-Balkanille ja yhteistyön lisäämisestä.

Aiemmin maanantaina pääministeri Marin vieraili Montenegrossa tavaten maan johtoa. Tiistaina Marin matkustaa Tiranaan Albaniaan, jossa ohjelmassa on kahdenvälinen tapaaminen pääministeri Edi Raman kanssa. Zagrebissa Marin tapaa Kroatian pääministeri Andrej Plenkovićin ja presidentti Zoran Milanovićin


Lisätietoja: pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto p. 050 468 5949, erityisavustaja (kansainväliset asiat) Lauri Voionmaa, p. 050 421 0422 ja valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Paasikoski, p. 040 547 6279, valtioneuvoston kanslia