Skip to content
Government and ministries Media

Suomen tasavaltainen hallitusmuoto täyttää 100 vuotta

Valtioneuvoston viestintäosasto
30.4.2019 10.10
Tiedote 220/2019

Perustuslakina säädetty tasavaltainen hallitusmuoto 1919 vahvistettiin sata vuotta sitten. Hallitusmuoto, sekä jo aiemmin vahvistetut valtiopäiväjärjestys, vaalilaki ja kunnallisvaalilaki, ovat osaltaan ohjanneet suomalaisen yhteiskunnan rakentumista ja Suomen kehittymistä nykyaikaiseksi oikeusvaltioksi.

Suomen eduskunta hyväksyi tasavaltaisen hallitusmuodon kesäkuussa 1919, ja valtionhoitaja Mannerheim vahvisti sen heinäkuun 17. päivänä 1919. Hallitusmuoto, sekä jo aiemmin vahvistetut valtiopäiväjärjestys, vaalilaki ja kunnallisvaalilaki, loivat pohjan suomalaiselle demokratialle. Hallitusmuoto oli voimassa vuoden 2000 perustuslain säätämiseen asti.

Hallitusmuoto 100 vuotta -merkkivuosi päättää Suomen itsenäistymiseen sekä demokraattisen yhteiskunnan ja valtion rakentumiseen liittyneiden merkkivuosien ketjun. Vuonna 2016 tuli kuluneeksi 110 vuotta eduskuntauudistuksesta, jolla toteutettiin yleinen ja yhtäläinen äänioikeus. Naiset saivat ensimmäisinä maailmassa täydet poliittiset oikeudet, äänioikeuden ja vaalikelpoisuuden. Seuraavana vuonna 2017 juhlittiin Suomen itsenäisyyden satavuotisuutta, ja vuosi 2018 oli itsenäistymisen historiamme traagisen sisällissodan muistovuosi. Merkkivuosien sarjan päättävä Hallitusmuoto 100 vuotta on kansanvallan ja suomalaisen demokraattisen sekä parlamentaarisen päätöksenteon ja kansalaisten perusoikeuksien merkkivuosi.

Hallitusmuodon merkkivuotta muistetaan kesän ja syksyn aikana. Varsinainen merkkipäivä on 17.7.2019, joka on tänä vuonna yleinen liputuspäivä. Viralliset juhlallisuudet ja muut tapahtumat keskittyvät syyskuulle. Tiistaina 10.9. Eduskunnassa pidetään Hallitusmuoto 100 vuotta -juhlatilaisuus. Samalla viikolla Presidentinlinnassa, Eduskuntatalossa, Valtioneuvoston linnassa ja Säätytalossa vietetään avoimien ovien päiviä. Lisäksi Kansallisarkistossa ja Kansallismuseossa on syyskuussa hallitusmuotoon liittyviä näyttelyitä ja ohjelmaa.

Lisätietoja: tuotantopäällikkö Tiina-Kaisa Laakso-Liukkonen, p. 050 329 4283, valtioneuvoston kanslia.