Namibias vicepresident Mbumba besöker Finland

Statsrådets kommunikationsavdelning 5.9.2019 10.50 | Publicerad på svenska 5.9.2019 kl. 11.59
Pressmeddelande 434/2019

Namibias vicepresident Nangolo Mbumba besöker Finland den 8–10 september på inbjudan av statsminister Antti Rinne. Vicepresident Nangolo Mbumba och statsminister Rinne kommer att diskutera samarbetet mellan Namibia och Finland. Mbumba kommer också att träffa republikens president Sauli Niinistö och president Martti Ahtisaari.

Diskussionerna kommer bland annat att handla om de bilaterala relationerna mellan Finland och Namibia, stora globala utmaningar som är gemensamma för Afrika och Europa, såsom klimatförändringen, samt internationella och regionala frågor och Finlands EU-ordförandeskap. Besöket är ett led i den finländska regeringens strävan att stärka Finlands relationer till de afrikanska länderna och att även starkare engagera finländska företag i samarbetet. 

”Det känns viktigt för mig att den första högt uppsatta gäst som jag tar emot som statsminister kommer från Afrika och då särskilt från Namibia. Vi vill stärka det genuina vänskaps- och samarbetsförhållandet mellan Finland och de afrikanska länderna. Vårt samarbete började just i Namibia för 150 år sedan. När vi firar detta exceptionellt långa och nära vänskapsförhållande, vill vi finna nya sätt att fördjupa vårt samarbete, i synnerhet inom den handelsekonomiska sektorn”, säger statsminister Rinne.

Vicepresident Mbumba besöker utöver Helsingfors även Åbo.

Ytterligare information: Lauri Voionmaa, specialmedarbetare, tfn p. 050 421 0422 (internationella ärenden), statsrådets kansli, Tapani Kivelä, ambassadråd, enheten för södra och västra Afrika, tfn 0295 350 488, utrikesministeriet och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli