Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Verkkopalvelumme uudistuvat. Valtioneuvoston kanslian vnk.fi-sivusto siirtyy osaksi valtioneuvosto.fi-palvelua keskiviikkona 24.4. Uudistus saattaa aiheuttaa tilapäisiä häiriöitä ja puutteita sivustojen toiminnassa.

Stubb tyytyväinen keskusteluihinsa EU-johtajien kanssa

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 3.12.2014 19.19
Tiedote 540/2014

Euroopan komission esittämä investointisuunnitelma, EU-sääntelyn järkeistäminen, digitaaliset sisämarkkinat ja USA-vapaakauppasopimusneuvottelut olivat hallitsevia keskustelunaiheita pääministeri Alexander Stubbin Brysselin-vierailulla keskiviikkona. Stubb tapasi Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin, Euroopan parlamentin puhemiehen Martin Schultzin, Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin sekä komission varapuheenjohtajat Frans Timmermansin ja Jyrki Kataisen. Pääministeri keskusteli Tuskin ja Junckerin kanssa myös Ukrainan tilanteesta ja EU:n Venäjä-politiikasta.

Muita aiheita Stubbin käymissä keskusteluissa olivat muun muassa Eurooppa-neuvoston toiminnan kehittäminen ja toimielinten väliset suhteet.

Stubb oli päivän päätteeksi tyytyväinen käymiinsä keskusteluihin.

- Suomen talouden kääntäminen nousuun vaatii toimia paitsi kotimaassa myös eurooppalaisella tasolla. Instituutioiden uusi johto kiinnittää huomiota oikeisiin asioihin. Tärkeysjärjestys ja painotukset ovat hyvin pitkälle kuin meidän asialistaltamme. Uskon esimerkiksi, että mm. digitaalisissa sisämarkkinoissa päästään eteenpäin jo ensi keväänä, Stubb sanoi.

Komission varapuheenjohtaja Kataisen valmistelema esitys investointisuunnitelmaksi luo paljon odotuksia talouskasvun vahvistamiseksi.

- Yksityiset investoinnit on saatava taas liikkeelle Euroopassa, ja komission esitys auttaa osaltaan siinä. Se ei kuitenkaan yksin riitä. Tarvitsemme kilpailukykyä vahvistavia rakennemuutoksia ja julkisen talouden vakauttamista jäsenmaissa, sisämarkkinoiden toiminnan parantamista ja parempaa sääntelyä EU:ssa sekä vapaakauppaa mm. USA:n kanssa. Yksittäiset toimenpiteet, olivat ne miten hyviä tahansa, eivät tee Euroopasta jälleen kilpailukykyistä, Stubb sanoi.

Pääministeri Stubb nosti esiin keskusteluissa puheenjohtaja Junckerin kanssa myös kompensaation Venäjän tuontikiellon aiheuttamista haitoista Suomen maitosektorille. Tavoite on saada aikaan ratkaisuja asiasta ennen joulua.

Lisätietoja: erityisavustaja (EU-asiat) Lauri Tierala, p. 040 841 7141 ja EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 040 740 8968, valtioneuvoston kanslia

Alexander Stubb