Suomen arktinen puheenjohtajuus

Suomi toimii Arktisen neuvoston puheenjohtajamaana vuosina 2017–19. Suomi on puheenjohtaja kahden vuoden ajan toukokuusta 2017 alkaen. Puheenjohtajuus siirtyi Suomelle Yhdysvalloilta. Puheenjohtajamaana Suomi on samaan aikaan läheisessä yhteistyössä suomalaisvetoisten Arktisen talousneuvoston ja rannikkovartiostofoorumin kanssa.

Puheenjohtajakauden keskeinen tavoite Suomelle on vahvistaa arktista yhteistyötä ja taata sen jatkuvuus, myös korkeimmalla poliittisella tasolla. Puheenjohtajana Suomi korostaa Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanoa ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteita arktisessa yhteistyössä.

Puheenjohtajuus Arktisessa neuvostossa tarjoaa myös mahdollisuuden vahvistaa Suomen arktista maakuvaa ja tehdä tunnetuksi Suomen kylmäosaamista.

Arktisen neuvoston ulkoministerikokous järjestetään joka toinen vuosi. Pääosa Arktisen neuvoston työstä tehdään kuudessa työryhmässä. Kauden työohjelma on valmisteltu yhteistyössä koko valtionhallinnon sekä eri sidosryhmien kanssa. Puheenjohtajakautta koordinoi ulkoministeriön arktinen tiimi.

Arktisen neuvoston jäseniä ovat Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Islanti, Venäjä, Yhdysvallat ja Kanada. Mukana yhteistyössä ovat myös alueen alkuperäiskansat kuten saamelaiset.

Lisätietoja Suomen puheenjohtajakaudesta - ulkoministeriö