Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

EU-kokoukset
Valtiovarainministerit käsittelevät Kreikkaa ja arvonlisäverotusta

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 20.6.2018 14.00
Tiedote
Arkistokuva: EU

Euroryhmä keskustelee torstaina 21. kesäkuuta Kreikan lainaohjelmasta. EU:n talous- ja rahoitusasioiden neuvoston aiheena on perjantaina muun muassa arvonlisäverotus. Suomea edustaa Luxemburgissa valtiovarainministeri Petteri Orpo.

Euroryhmän tavoitteena on hyväksyä Kreikan rahoitustukiohjelman neljäs ja viimeinen väliarvio. Väliarvion hyväksymisen edellytyksenä on, että Kreikka on toteuttanut sovitut uudistukset.

Väliarvion hyväksyminen mahdollistaa seuraavan lainaerän maksamisen Euroopan vakausmekanismista (EVM). Lainaerän suuruutta ei ole vielä päätetty.

Kreikan kolmas lainaohjelma päättyy 20. elokuuta. Kreikka on ilmoittanut, ettei se aio hakea jatko-ohjelmaa.

Euroryhmä on aiemmin sopinut, että Kreikan lainaehtoihin voidaan tehdä lisähuojennuksia, jos ne ovat tarpeen velkakestävyyden turvaamiseksi ja Kreikka on toteuttanut ohjelmaa sovitusti. Euroryhmä linjasi mahdollisten lisähuojennusten periaatteita vuosina 2016 ja 2017.

Muita euroryhmän aiheita ovat Kansainvälisen valuuttarahaston arvio euroalueen taloudesta (artikla IV -konsultaatio), Espanjan päivitetty alustava talousarviosuunnitelma ja euroryhmän työohjelma loppuvuodeksi. Lisäksi Italian ja Espanjan uudet hallitukset esittelevät politiikkaprioriteettejaan.

Euroryhmän ennakkotiedote (päivitetään kokouksen jälkeen)

Keskustelu pankkiunionin viimeistelystä jatkuu

EU:n talous- ja rahaliiton (EMU) syventäminen nousee esille sekä euroryhmässä että talous- ja rahoitusasioiden neuvostossa. Ministerit keskustelevat pankkiunionin viimeistelystä ja Euroopan vakausmekanismin kehittämisestä. Euroryhmän EMU-keskustelut käydään laajennetussa kokoonpanossa, eli mukana ovat kaikki EU-maat paitsi Britannia.

Päätöksiä etenemisestä on tarkoitus tehdä eurohuippukokouksessa 29. kesäkuuta.

Hallitus: Pankkiunionin viimeistely vaatii riskien vähentämistä (uutinen 10.11.2017)
Hallitus kannattaa Euroopan valuuttarahaston perustamista mutta ei ehdotettua toteutustapaa (uutinen 15.2.)

Uusia välineitä arvonlisäveropetosten torjuntaan

Talous- ja rahoitusasioiden neuvoston on määrä vahvistaa virkamiestasolla syntynyt sopu hallinnollisesta yhteistyöstä arvonlisäverotuksessa. Asetus antaisi verohallinnoille tehokkaampia ja toimivampia välineitä arvonlisäveropetosten torjuntaan rajat ylittävissä tilanteissa. Suomi on tukenut ehdotusta.

Neuvosto pyrkii poliittiseen yhteisymmärrykseen arvonlisäverotuksen lyhyen aikavälin parannuksista. Tavoitteena on uudenaikaistaa arvonlisäverotusta ja torjua petoksia jäsenvaltioiden välisessä kaupassa. Suomi voi hyväksyä puheenjohtajan kompromissiehdotuksen.

Talouspolitiikan EU-ohjausjakson asioista ministerit käsittelevät muun muassa maakohtaisia suosituksia jäsenmaille sekä jäsenmaiden vakaus- tai lähentymisohjelmia.

Komissio kehottaa jälleen Suomea tekemään ja toimeenpanemaan sote-uudistuksen (uutinen 23.5.)
Suomi antoi vakausohjelmansa ja kansallisen uudistusohjelmansa EU:lle (tiedote 13.4.)
EU:n komission tiedote talouspolitiikan ohjausjakson kevätpaketista (23.5.)
Neuvoston ennakkotiedote (päivitetään kokouksen jälkeen)

Lisätietoja:

Finanssineuvos Susanna Ikonen, puh. 02955 30049, susanna.ikonen(at)vm.fi
Finanssineuvos Pekka Morén (Kreikka), puh. 02955 30290, pekka.moren (at) vm.fi

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) on yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä EU:n parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit.

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.

Petteri Orpo Rahoitusmarkkinat Talouspolitiikka Verotus