Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

EU-kokoukset
Valtiovarainministerit keskustelevat digitalouden verotuksesta ja EMUn syventämisestä

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 6.9.2018 11.10
Tiedote

Suomea edustaa Wienin EU-kokouksissa valtiovarainministeri Petteri Orpo.

EU-maiden valtiovarainministerit pitävät epävirallisen kokouksen Wienissä 7.­–8. syyskuuta. Aiheena on muun muassa EU:n komission ehdotus digitaalisen talouden reilusta verotuksesta.

Valtiovarainministerien odotetaan keskittyvän keskustelussa ehdotukseen, jonka mukaan EU:ssa verotettaisiin isojen yritysten tiettyjä digitaalisia palveluita kolmen prosentin verokannalla liikevaihdon perusteella. Suomi haluaa varmistaa, että myös digitaalisen talouden yritystoiminnasta maksetaan veroa siellä, missä arvo syntyy.

EU:n komission tiedote (21.3.)

Ministerit käsittelevät EMUa ja virtuaalivaluuttoja

Talous- ja rahaliiton (EMU) syventäminen nousee esille, kun ministerit keskustelevat EU:n investointiohjelmasta, investointien vakautusjärjestelystä ja rakenneuudistusten tukiohjelmasta.

Valtiovarainministerit käsittelevät myös virtuaalivaluuttojen riskejä ja mahdollisuuksia. Suomi kannattaa toimia, jotka edistävät innovatiivisten rahoituspalveluiden saatavuutta. Samalla on kuitenkin huolehdittava erityisesti sijoittajansuojan ja tietosuojan riittävästä tasosta.

Lisäksi kokouksessa on esillä nousevien korkojen vaikutus rahoitusvakauteen.

Virtuaalivaluutoille ehdotetaan sääntelyä – rikosten torjunta helpottuu (uutinen 14.6.)
Lisätietoa kokouksen aiheista (puheenjohtajamaa Itävallan sivut, englanniksi)

Euroryhmä keskustelee pankkiunionista

Euroryhmä jatkaa perjantaina 7. syyskuuta keskustelua EMUn syventämisestä kesäkuun eurohuippukokouksen linjausten mukaisesti. Keskustelu käydään laajennetussa kokoonpanossa, eli siihen osallistuvat kaikki EU-maat paitsi Britannia.

EMU-keskustelun odotetaan painottuvan pankkiunionin kriisinratkaisurahaston varautumisjärjestelyyn. Järjestelyn tarkoituksena on turvata kriisinratkaisun rahoitus, jos yhteiseen rahastoon kerätyt varat eivät riitä.

Lisäksi euroryhmän asialistalla on keskustelu työvoiman tehokkaasta kohdentumisesta, Portugalin lainaohjelman jälkeinen seuranta sekä keskustelu EU:n parlamentin talous- ja raha-asioiden valiokunnan puheenjohtajan kanssa.

Suomi sai Eurohuippukokouksessa keskeisiä tavoitteitaan läpi – nyt tarvitaan määrätietoista jatkotyötä (pääministeri Sipilän kolumni 29.6., valtioneuvoston sivut)
Hallitus: Pankkiunionin viimeistely vaatii riskien vähentämistä (uutinen 10.11.2017)
Euroryhmän ennakkotiedote (päivitetään kokouksen jälkeen)

Lisätietoja:

Finanssineuvos Martti Salmi, puh. 0400 510 304, martti.salmi(at)vm.fi
Ministerin erityisavustaja Elisa Tarkiainen (mediayhteydet Wienissä), puh. 0400 774789, elisa.tarkiainen(at)vm.fi

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) on yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä EU:n parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit. Virallisten kokousten lisäksi ministerit kokoontuvat epävirallisesti kaksi kertaa vuodessa.

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.

Petteri Orpo Rahoitusmarkkinat Talouspolitiikka Verotus