Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Verkkopalvelumme uudistuvat. Valtioneuvoston kanslian vnk.fi-sivusto siirtyy osaksi valtioneuvosto.fi-palvelua keskiviikkona 24.4. Uudistus saattaa aiheuttaa tilapäisiä häiriöitä ja puutteita sivustojen toiminnassa.

EU-ministerivaliokunnassa huippukokoukset ja PJ-kausi

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 21.3.2018 8.54
Tiedote 141/2018

EU-ministerivaliokunta linjasi kokouksessaan keskiviikkona 21. maaliskuuta Suomen kantoja 22. ja 23. maaliskuuta järjestettäviin Eurooppa-neuvoston kokouksiin sekä euromaiden huippukokoukseen. Lisäksi ministerivaliokunta käsitteli muun muassa rahoituskehysneuvotteluita ja Suomen EU-puheenjohtajakautta.

Eurooppa-neuvostossa (22.3.) Suomi korostaa sisämarkkinoiden kehittämistä sekä vapaata ja sääntöpohjaista kansainvälistä kauppaa. USA:n teräs- ja alumiinitullien osalta on edelleen pyrittävä saamaan EU:lle poikkeusasema ja turvattava EU:n yhtenäisyys. Digitaalisen talouden verotuksen osalta Suomi tukee kansainvälistä yhteistyötä sekä pitää tärkeänä datan omistajuuden ja hallinnoinnin merkitystä uudessa digitaalisessa alustataloudessa.

Ilman Britanniaa kokoontuvassa artikla 50 mukaisessa Eurooppa-neuvostossa (23.3.) hyväksytään täydentävät suuntaviivat EU:n ja Britannian tulevan suhteen yleisistä puitteista. Suomi pitää tärkeänä, että tämän myötä päästään keskustelemaan kattavasti EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta.

Euroalueen huippukokouksessa (23.3.) todetaan, miten edetään kesäkuun Eurooppa-neuvostoon. Suomelle tärkeitä tavoitteita EMU:n kehittämisessä ovat Euroopan vakausmekanismin (EVM:n) kehittäminen ja sen itsenäisyyden vahvistaminen, valtioiden velkajärjestelymenettelyiden luominen euroalueelle sekä riskien vähentäminen.

Suomen EU-puheenjohtajakauden kansallisen ohjelman osalta EU-ministerivaliokunta linjasi, että ohjelma valmistellaan parlamentaarisesti ja linjataan EU-ministerivaliokunnassa laajapohjaisen valmistelun jälkeen. Tavoitteena on saada luonnos valmiiksi ennen eduskuntavaaleja 2019, jotta uusi hallitus voi viimeistellä kansallisen ohjelman heti aloittaessaan. Osana valmistautumista puheenjohtajakauteen EU-ministerivaliokunta korostaa kansalaiskeskustelun edistämistä.

Ministerivaliokunta sai myös tilannekatsauksen EU:n seuraavaa rahoituskehystä koskevista valmisteluista. Komissio antaa esityksensä toukokuussa.

Lisäksi EU-ministerivaliokunta sopi Suomen toimintalinjasta työelämän tasapainoa koskevasta direktiiviehdotuksesta. Direktiivillä pyritään edistämään sukupuolten tasa-arvoa työmarkkinoilla.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 319, erityisavustaja (EU-asiat) Riikka Pakarinen, p. 040 580 0833 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia