Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Verkkopalvelumme uudistuvat. Valtioneuvoston kanslian vnk.fi-sivusto siirtyy osaksi valtioneuvosto.fi-palvelua keskiviikkona 24.4. Uudistus saattaa aiheuttaa tilapäisiä häiriöitä ja puutteita sivustojen toiminnassa.

EU-ministerivaliokunnassa päätöksenteon tehostaminen EU:n yhteisessä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 26.10.2018 9.29
Tiedote 503/2018

EU-ministerivaliokunta käsitteli kokouksessaan 26. lokakuuta komission esitystä määräenemmistöpäätösten lisäämisestä neuvostossa EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan (YUTP) alalla. Komission esityksellä on tarkoitus vahvistaa EU:ta kansainvälisenä toimijana ja parantaa sen kykyä reagoida nopeasti ja johdonmukaisesti muuttuviin maailmanlaajuisiin haasteisiin.

Komissio antoi 12. syyskuuta vuoden 2018 työohjelmaansa sisältyvän tiedonannon päätöksenteon tehostamisesta yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan alalla. Komission esityksessä mainitaan kolme erityisalaa, joilla määräenemmistöpäätökset nähdään erityisen tarpeellisena: 1) ihmisoikeuksia koskevat EU:n kannat monenvälisillä foorumeilla, 2) EU:n pakotejärjestelmien hyväksyminen ja muuttaminen sekä 3) EU:n siviilikriisinhallintaoperaatiot.

Suomi pitää tärkeänä, että EU:n yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka on tehokasta ja tuloksekasta. Suomi on näin ollen valmis tarkastelemaan määräenemmistöpäätösten käyttöä komission tiedonannossaan esittämillä kolmella erityisalalla. On Suomen etu, että EU:n yhteinen ääni YUTP:n alalla on voimakas, joten EU:n perussopimusten tarjoamat mahdollisuudet päätöksenteon tehostamiseksi YUTP:n alalla tulisi hyödyntää.

Määräenemmistöpäätösten lisäämisessä on kyse pidemmän aikavälin tavoitteesta. Konkreettisempia ehdotuksia esitetään todennäköisesti aikaisintaan EU:n seuraavalla viisivuotiskaudella. Määräenemmistöpäätöksentekoa tasapainottaisi jatkossakin perussopimukseen sisältyvät suojalausekkeet, joihin jäsenvaltio voi vedota elintärkeistä kansalliseen politiikkaan liittyvistä syistä.

Vaikka määräenemmistöpäätökset ovat nykyään pääsääntö EU:n päätöksenteossa, yksimielisyysvaatimus on edelleen käytössä eräissä kysymyksissä. EU:n yhteisessä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa päätökset tehdään lähes yksinomaan yksimielisesti.

Lisäksi EU-ministerivaliokunta linjasi Suomen kantoja 9.11. pidettävään kauppaministerikokoonpanon ulkoasianneuvostoon sekä 29.–30.10. pidettävään epäviralliseen ympäristö- ja liikenneministerikokoukseen. Kauppaministerikokouksessa käsitellään maailman kauppajärjestö WTO:n uudistamista ja kuullaan komissio tilannekatsaus EU:n ajankohtaisista kauppasopimusneuvotteluista. Ympäristö- ja liikenneministerikokouksen pääteemoja ovat kellonajan siirrosta luopuminen, puhdas, turvallinen ja kohtuuhintainen liikenne sekä liikenneturvallisuus.  

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 319, erityisavustaja (EU-asiat) Riikka Pakarinen, p. 040 580 0833 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia