Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

EU-ministerivaliokunnassa parlamentin kokoonpano ja kansalaiskeskustelu

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 16.3.2018 9.52
Tiedote 132/2018

EU-ministerivaliokunta käsitteli kokouksessaan perjantaina 16. maaliskuuta muun muassa Euroopan parlamentin kokoonpanoa seuraavalla vaalikaudella, EU-kansalaiskeskustelun edistämistä Suomessa, Länsi-Balkanin maiden jäsenyysperspektiiviä ja EU:n maatalouspolitiikan uudistamista.

EU-ministerivaliokunta linjasi, että jos jäsenmaiden välillä löytyy yhteisymmärrys, Suomi ei tule yksin kaatamaan esitystä Euroopan parlamentin paikkajaossa brexitin jälkeen. Kompromissiesityksessä Britannian 73:sta paikasta 27 jaettaisiin, jolloin myös Suomi saisi yhden lisäpaikan. Päätös asiasta tehdään kesäkuun Eurooppa-neuvostossa yksimielisesti. Suomen ensisijaisena tavoitteena on ollut, että edes osaa paikoista ei jaettaisi.  

EU:n kehittämistä koskevan kansalaiskeskustelun osalta EU-ministerivaliokunta sai katsauksen toteutuneista ja suunnitteilla olevista ministereiden, ministeriöiden sekä ulkoministeriön tukemien kansalaisjärjestöjen tilaisuuksista. Hallitus on sitoutunut edistämään ja laajentamaan Suomessa perinteisesti käytyä EU-kansalaiskeskustelua. Hankkeella on yhteys myös Ranskan aloitteeseen EU-maiden yhteisestä viitekehyksestä.   

Kevään aikana näkyvästi EU-agendalla olevan Länsi-Balkanin osalta EU-ministerivaliokunta totesi, että kaikilla Länsi-Balkanin mailla on jatkossakin oltava omaan edistymiseensä perustuva EU-jäsenyysperspektiivi.

EU-ministerivaliokunta linjasi myös, että Suomi on valmis hyväksymään maatalous- ja kalastusneuvostossa (19.3.) neuvoston päätelmät koskien komission tiedonantoa yhteisestä maatalouspolitiikasta vuosille 2021-2027. Suomi on tyytyväinen, että neuvoston päätelmissä huomioidaan maatalouden kannalta epäsuotuiset alueet ja niiden erityistarpeet sekä tavoitteet politiikan yksinkertaistamiselle. Komissio antaa maatalouspolitiikasta lainsäädäntöehdotukset toukokuun 2018 lopulla.  

Lisäksi EU-ministerivaliokunta keskusteli Britannian myrkytystapauksesta, joka tulee nousemaan esiin ulkoasiainneuvostossa (19.3.). Ulkoasiainneuvosto käsittelee lisäksi Ukrainaa, Syyriaa ja Irania sekä käy keskustelun Korean niemimaan tilanteesta Etelä-Korean ulkoministerin kanssa. Yleisten asioiden neuvosto (20.3.) puolestaan valmistelee maaliskuun Eurooppa-neuvostoa ja saa komission katsauksen Puolan oikeusvaltiotilanteesta.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 319, erityisavustaja (EU-asiat) Riikka Pakarinen, p. 040 580 0833 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia