Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

EU-ministerivaliokunnassa Salzburgin epävirallinen päämieskokous

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 18.9.2018 8.53
Tiedote 419/2018

EU-ministerivaliokunta linjasi kokouksessaan 18. syyskuuta Suomen kantoja EU:n puheenjohtajamaassa Itävallassa 19. ja 20. syyskuuta järjestettävään epäviralliseen päämieskokoukseen. Salzburgin epävirallisen päämieskokouksen työistunnon aiheena on unionin sisäinen turvallisuus. Lisäksi työillallisella keskustellaan muuttoliikkeestä, ja toisen kokouspäivän lounaalla 27 EU-maan päämiehet puhuvat Britannian EU-erosta.

Suomen mielestä on tärkeää jatkaa työtä EU:n sisäisen turvallisuuden vahvistamiseksi. Terrorismia ja muita rajat ylittäviä uhkia tulee ennaltaehkäistä ja torjua yhteistyössä nykyistä paremmin. Unionin ulkorajojen valvontaa on edelleen tehostettava. Tässä työssä Suomen lähtökohtana on, että kukin jäsenvaltio vastaa itse rajavalvonnastaan. Myös hybridiuhkien torjumiseen sekä EU:n ja jäsenvaltioiden kriisinsietokyvyn vahvistamiseen pitää panostaa.

Muuttoliikkeen hallintaan Suomi kannattaa eurooppalaista kokonaisvaltaista lähestymistapaa. Suomi katsoo, että koko yhteisen eurooppalaisen turvapaikkajärjestelmän uudistamista koskeva ratkaisu on löydettävä nopeasti. Lisäksi yhteistyötä EU:n ulkopuolisten maiden kanssa on tehostettava. Etenkin Afrikan maiden kanssa tulee pyrkiä aiempaa tuloksellisempaan ja molempia osapuolia hyödyttävään yhteistyöhön.

Britannian erosopimuksen viimeisteleminen ja sen voimaan saattaminen on tärkeää. EU:n tavoitteena on ollut saada erosopimusta koskevat neuvottelut päätökseen lokakuun Eurooppa-neuvostoon mennessä. Erosopimukseen liitetään poliittinen julistus EU:n ja Britannian tulevan suhteen puitteista. Tätä suhdetta koskevissa alustavissa keskusteluissa on edistytty vasta vähän.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 319, erityisavustaja (EU-asiat) Riikka Pakarinen, p. 040 580 0833 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia