Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Ministeri Terho yleisten asioiden neuvostoon

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 16.11.2018 15.25
Tiedote 538/2018

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho edustaa Suomea maanantaina 19. marraskuuta Brysselissä järjestettävässä yleisten asioiden neuvostossa. Neuvostossa valmistellaan 25. marraskuuta pidettävää ylimääräistä Eurooppa-neuvoston kokousta, jossa on tarkoitus hyväksyä EU:n ja Britannian tulevan suhteen puitteita koskeva poliittinen julistus ja käynnistää erosopimuksen hyväksymisprosessi unionin puolesta EU-parlamentissa ja neuvostossa.

Suomi on tyytyväinen siitä, että EU:n ja Britannian erosopimuksesta saavutettiin alustava sopu 14. marraskuuta. Suomen prioriteetit, eli kansalaisten oikeuksia ja rahoitusratkaisua koskevat osat, ovat sopimusluonnoksessa ennallaan. Merkittävänä uutena asiana sopimusluonnoksessa on Irlantia ja Pohjois-Irlantia koskeva pöytäkirja. Siinä määritellään vararatkaisu, jota sovelletaan vain, jos mistään muusta ei myöhemmin sovita.

EU:n ja Britannian tulevan suhteen puitteita määrittelevän poliittisen julistuksen lähtökohtana tulee olemaan mahdollisimman läheinen yhteistyö käytännössä kaikilla politiikka-aloilla, osapuolten reunaehdot huomioiden. Suomi ottaa kantaa erosopimuksen ja tulevan suhteen puitteita koskevan julistuksen hyväksyttävyyteen EU-ministerivaliokunnassa 23. marraskuuta.

Lisätietoja: EU-erityisasiantuntija Heli Siivola, p. 0295 160 476, valtioneuvoston kanslia