Pääministeri Sipilä keskusteli Slovenian pääministeri Šarecin ja Alankomaiden pääministeri Rutten kanssa EU:n tulevaisuudesta

Valtioneuvoston viestintäosasto 19.2.2019 14.28
Tiedote 99/2019

Pääministeri Juha Sipilä tapasi tänään 19. helmikuuta virka-asunnollaan Kesärannassa Slovenian pääministeri Marjan Šarecin sekä Alankomaiden pääministeri Mark Rutten. Molemmissa tapaamisissa esillä oli Suomen EU-puheenjohtajakauden prioriteetit, EU:n tulevaisuustyö ja kiertotalouden edistäminen.

Suomen puheenjohtajakaudella suurina asioina EU-agendalla tulevat olemaan muun muassa tulevan rahoituskehyksen viimeistely, kokonaisvaltaisen ratkaisun löytäminen muuttoliikkeen hallintaan ja EMU:n kehittäminen. Lisäksi Suomi tulee puheenjohtajakaudellaan keskittymään EU:n yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan syventämiseen, EU:n sisämarkkinoiden kehittämiseen sekä ilmastonmuutoksen hillitsemiseen tähtääviin toimiin. Suomi tulee työskentelemään määrätietoisesti näiden yhteisten tavoitteiden edistämiseksi.

”Tämä oli hieno tilaisuus keskustella saman mielisten EU-maiden kesken ja vahvistaa valmiuksiamme heinäkuussa alkavaan Suomen kolmanteen puheenjohtajakauteen. Kahdenvälisten suhteiden lujittaminen entisestään eri EU-maihin sekä EU:n yhteisen tilannekartan luominen ovat hyvä perusta, jolle rakentaa toimivaa ja vaikuttavaa puheenjohtajuutta. On myös selvää, että ainoastaan vahvan ja yhtenäisen EU:n avulla voimme vastata tulevien vuosien suuriin haasteisiin, kuten esimerkiksi ilmastonmuutokseen ja muuttoliikkeeseen”, pääministeri Sipilä sanoi.

Keskusteluissa oli vahvasti esillä myös kiertotalous, jonka kehittämisessä kaikki kolme maata ovat aktiivisia toimijoita.

”Meillä on yhteinen tavoite edistää siirtymistä kiertotalouteen niin kotimaissamme kuin EU-tasollakin. Suomi on julkaisemassa päivitetyn suunnitelmansa kiertotalouteen siirtymiseksi maaliskuussa. Olemme erittäin kiinnostuneita jatkamaan ja syventämään yhteistyötämme tällä alalla molempien maiden kanssa”, pääministeri Sipilä totesi.

Tapaamiset olivat osa Suomen EU-puheenjohtajakautta pohjustavien tapaamisten sarjaa. Pääministeri Sipilä tulee tapaamaan kaikki EU-maiden päämiehet Suomen EU-puheenjohtajakauden alkua.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 319, erityisavustaja (EU-asiat) Niina Nurkkala, p. 0295 160 380 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia