Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Suomen kriisinhallintaosallistuminen ja Venäjä-asiat esillä TP-UTVA:ssa

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 21.9.2018 12.30
Tiedote 432/2018

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta käsittelivät perjantaina 21. syyskuuta kansainvälistä kriisinhallintaa koskevia kysymyksiä.

Suomi jatkaa aktiivista osallistumistaan kansainvälisiin kriisinhallintatehtäviin ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon painopisteiden mukaisesti. Suomi osallistuu tällä hetkellä yhdeksään sotilaalliseen kriisinhallintaoperaatioon yhteensä noin 500 sotilaalla ja siviilikriisinhallintaan noin 110 asiantuntijalla. Suurin osa suomalaissotilaista palvelee YK:n UNIFIL-operaatiossa Libanonissa, kansainvälisen ISILin vastaisen koalition operaatiossa Irakissa sekä Naton Resolute Support -operaatiossa Afganistanissa.

Kriisinhallinnan keskeisenä tavoitteena on turvallisuuden ja vakauden vahvistaminen konfliktialueilla sekä konfliktista kärsivien maiden osaamisen ja kapasiteetin tukeminen. Vakauden ja turvallisuuden lisääntyminen parantaa elinmahdollisuuksia paikallisesti sekä mahdollistaa osaltaan taloudellisen ja yhteiskunnallisen kehityksen. Suomen osallistuminen kriisinhallintaan on sekä vastuunkantoa kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden ylläpitämisestä että puolustusvoimien suorituskyvyn ja valmiuksien kehittämistä. 

TP-UTVA keskusteli myös Suomen ja Venäjän välisistä ajankohtaisista kysymyksistä. Esillä olivat muun muassa tulossa oleva pääministeritapaaminen ja Venäjään liittyvät kansainvälispoliittiset kysymykset.

Lisätietoja: osastopäällikkö Jukka Salovaara, p. 0295 350 636, osastopäällikkö Maimo Henriksson (Venäjä), p. 0295 351 247, ulkoministeriö; ylijohtaja Janne Kuusela (kriisinhallinta), p. 0295 140 300, puolustusministeriö