Sanasto
Euroopan unionin tuomioistuin
Euroopan unionin tuomioistuin on yksi EU:n toimielimistä. Se toimii unionin lainkäyttöelimenä ja huolehtii yhdessä jäsenvaltioiden tuomioistuinten kanssa siitä, että unionin oikeutta sovelletaan ja tulkitaan yhtenäisesti. Luxemburgissa toimiva Euroopan unionin tuomioistuin muodostuu kahdesta tuomioistuimesta: unionin tuomioistuimesta ja unionin yleisestä tuomioistuimesta.
Unionin tuomioistuin
Unionin tuomioistuimessa käsitellään kaikki unionin toimielinten nostamat kanteet ja valitukset sekä kansallisten tuomioistuinten tekemät ennakkoratkaisupyynnöt.
Unionin yleinen tuomioistuin
Unionin yleinen tuomioistuin käsittelee muun muassa jäsenvaltioiden ja yksityisten oikeussubjektien unionin toimielimiä vastaan nostamat kanteet.
Ennakkoratkaisu
Kansallisen tuomioistuimen pyynnöstä annettava päätös, jolla unionin tuomioistuin vahvistaa unionin oikeuden oikean tulkinnan. Itse oikeusriidan ratkaisee kansallinen tuomioistuin.
Suora kanne
Suoria kanteita voidaan nostaa asiasta riippuen sekä unionin tuomioistuimessa että yleisessä tuomioistuimessa. Tällaisia voivat olla esim. jäsenyysvelvoitteiden rikkomista koskeva kanne tai kumoamiskanne neuvoston tai komission päätöksen kumoamiseksi. Yleisen tuomioistuimen kanneasiassa antamasta ratkaisusta voidaan valittaa unionin tuomioistuimeen.
Väliintulo
Kolmannen osapuolen pyyntö saada tulla vireillä olevaan juttuun mukaan esittämään huomioita toisen osapuolen tueksi. Väliintulija tukee aina jutun jompaakumpaa osapuolta.
Julkisasiamiehen ratkaisuehdotus
Unionin tuomioistuimessa on yksitoista julkisasiamiestä. Julkisasiamies antaa ennen tuomioistuimen tuomiota ratkaisuehdotuksensa esillä olevaan asiaan. Ratkaisuehdotusta ei anneta kaikissa asioissa eikä se sido tuomioistuinta sen antaessa tuomiota.
Rikkomusmenettely
Komission perussopimuksen nojalla jäsenvaltiota vastaan käynnistämä menettely, jossa komissio katsoo jäsenvaltion rikkoneen unionin oikeutta.
Virallinen huomautus
Ensimmäinen virallinen vaihe rikkomusmenettelyä. Komissio asettaa jäsenvaltiolle virallisessa huomautuksessa määräajan, jonka kuluessa jäsenvaltio voi antaa vastineensa.
Perusteltu lausunto
Toinen vaihe rikkomusmenettelyä. Myös perustellussa lausunnossa komissio asettaa vastaamiselle määräajan. Jos jäsenvaltio tämän määräajan kuluessa toteuttaa komission vaatimukset, komissio ei voi enää viedä jäsenvaltiota tuomioistuimeen ko. asiassa.
Notifikaatio
Jäsenvaltiot ovat velvollisia saattamaan direktiivit voimaan kansallisessa oikeusjärjestyksessään sekä ilmoittamaan täytäntöönpanosta komissiolle. Kyseistä täytäntöönpanoilmoitusta kutsutaan notifikaatioksi.