Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Selvityshenkilöt valmistelemaan alueellistamispolitiikan ja -periaatteiden uudistamista

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 29.6.2018 9.31
Tiedote

Valtiovarainministeriö on kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen päätöksellä kutsunut valtiosihteeri, työelämäprofessori Anna-Kaisa Ikosen ja varatoimitusjohtaja Timo Reinan selvityshenkilöiksi selvittämään alueellistamispolitiikan ja -periaatteiden uudistamista. Selvityshenkilöiden toimikausi on 1.8.2018-31.1.2019.

”Yhteiskunta, valtionhallinto, työn tekemisen tavat ja kansalaisten tarpeet ovat muuttuneet merkittävästi tällä vuosituhannella. Siksi on tärkeää arvioida, että millä tavalla valtion toimintojen alueellinen edustavuus voidaan kestävästi turvata ja mahdollistaa myös tulevalla vuosikymmenellä. Olennaista on myös tunnustaa ihmisten monipaikkaisuus, mikä valtion tulisi huomioida nykyistä paremmin paitsi palvelujen järjestäjänä niin myös työnantajana”, ministeri Vehviläinen sanoo.

Valtion yksikköjen ja toimintojen sijoittamisen toimivaltaa ohjataan lailla ja valtioneuvoston asetuksella, jotka ovat vuodelta 2002. Säädösten perusteella on asetettu erillinen alueellistamisen koordinaatioryhmä. Alueellistamisen koordinaatioryhmän suositti helmikuussa 2017 valmistuneessa selvityksessään, että alueellistamislainsäädännön uudistamistarpeet arvioidaan mukaan lukien päätöksentekoon liittyvä prosessi sekä koordinaatioryhmän toimiala.
 
Selvityshenkilöiden työn tueksi asetetaan ministeriön virkamiehistä koostuva sihteeristö. Selvityshenkilöt voivat kuulla työssään tarpeellisiksi katsomiaan asiantuntijoita. Selvityshenkilöt kuulevat työssään alueellistamisen koordinaatioryhmää.

Lisätietoja

Anna-Kaisa Ikonen, p. 0295 530 524
Timo Reina, p. 040 555 8458
Ministeri Vehviläisen erityisavustaja Matias Hilden, p. 050 911 9947

Anu Vehviläinen Hallintopolitiikka Kunta-asiat