VNK:n omistajaohjausosastolla keväällä 2023

Harjoittelijakertomus: Severi Saarela

Ensimmäisenä päivänä tullessani omistajaohjausosastolle meillä oli TKI-seminaari, jota edelsi verkostoitumistilaisuus valtio-omisteisten yhtiöiden johtoryhmäläisten ja hallituslaisten kanssa. Siinä kohtaa mietin, että mihin olin tullutkaan. Osaston käytävillä sai kuitenkin tottua näiden yritysten johtoryhmiin ja ministerin vierailuihin. Omistajaohjausosastolla pääseekin ainutlaatuiseen paikkaan valtionhallintoon työskentelemään yritysten parissa.

Luulin etukäteen, että täällä olisi ollut hierarkkinen työyhteisö, mutta sitä se ei todellakaan ollut. Harjoittelun aikana olen työskennellyt huippuasiantuntijoiden kanssa esimerkiksi tehdessämme valtion yhtiöomistuksen vuosikertomusta. Vastuullani oli koota ja analysoida vuosikertomukseen tarvittavat tilastot ja tehdä niistä taulukot ja kuviot. Pääsin myös kirjoittamaan itse vuosikertomukseen ja suunnittelemaan tiedotustilaisuutta. Vuosikertomuksen lisäksi pääsin tekemään yritysanalyyseja niin taloudellisista luvuista kuin vastuullisuusasioita.

Samaan aikaan osastollamme oli myös toinen harjoittelija Siiri Peltonen:


Tulin pääasiallisesti tekemään hallinnollisen avustajan tehtäviä, mutta pääsin mukaan rakentamaan vuosikertomusta ja tekemään siihen vastuullisuusanalyysejä. On mahtavaa, miten osastolla huomioitiin oma mielenkiinnonkohteeni yritysvastuuseen ja annettiin mahdollisuus päästä työskentelemään myös sen parissa. Omistajaohjausosastolla on ollut mahtavaa työskennellä ja ilmapiiri on aina ollut kannustava ja avoin. Harjoittelupaikka johti myös kesätyöhön omistajaohjausosastolla, ja odotan innolla minkälaisia tehtäviä kesä tuo tullessaan.