12.6.2015

Nokian vieraana ollut kiinalaisdelegaatio pistäytyi meillä kylässä pari päivää sitten. Otimme heidät vastaan Smolnassa, koska niistä tiloista ei paljoa paremmaksi voi panna. Delegaatio, jossa oli paljon kiinalaisten valtionyhtiöiden johtajia, oli hyvin kiinnostunut siitä, miten Suomessa valtion yhtiöomistaminen on järjestetty.

 

Meillähän ei toden totta ole hävettävää. Suomen hyvä lainsäädäntö, hallinnointitapaohjeistukset ja markkinakäytäntö eriyttävät omistajan, yrityksen hallituksen ja johdon tehtävät selvästi toisistaan. Ja meillä näitä ohjeita myös noudatetaan. Samoin Solidium kiinnostaa laajasti maailmalla. Itävallassa on vähän samanlainen rakenne, ruotsalaiset yrittivät Hans Dahlborgin johdolla luoda vastaavaa, mutta poliitikot pettivät ja ranskalaisetkin ovat kuulemma kopioimassa malliamme.

Keskustelu esityksemme jälkeen oli vilkasta. Mieleen jäivät erityisesti ensimmäinen ja viimeinen kysymys. Ensimmäisessä kysyttiin, että kuinka paljon suomalaisissa valtio-omisteisissa yhtiöissä on korruptiota? Kysymystä tuskin olisi esitetty, mikäli Kiinassa asia ei olisi ongelma. Hieman takellellen vastaukseni kuului, ettei meillä moista ongelmaa ole lainkaan. Ja vastauksen jälkeen olin asiasta ylpeä.

Viimeiseksi meiltä kysyttiin, että voisitteko tulla opettamaan meille kiinalaisillekin valtion omistamista? Tämä oli kiinnostava kysymys, sillä vierailtuani viime elokuussa Kiinan vastaavassa valtion omistamisen organisaatiossa SASAC:issa minulle jäi kuva, että asioita on edistetty siellä ainakin kuvauksen tasolla hyvin saman tapaisesti kuin meille. Mutta onkohan toteutus jäänyt kumminkin puolitiehen.

Hienoa oli huomata, että kiinalaiset olivat aidon kiinnostuneita. Näin on muuten muuallakin maailmassa. Valtion omistaminen on tärkeää oikeastaan kaikissa maissa, jopa USA:ssa, vaikka siellä sitä ei tunnusteta.

Eero Heliövaara
ylijohtaja

Lisätietoja Omistajaohjausblogista