18.6.2015

Kiinnostaako energian hinta? Tiedän, että kiinnostaa – sekä yrityksiä että kansalaisia. Viime vuonna valtio osti Fortumin ja E.ON:in omistusosuudet maa- ja biokaasuyhtiö Gasumissa. Valtio omistaa yhtiöstä nyt 75 prosenttia. Koska tässä on kysymys tulevaisuudesta, on se parempi ottaa omiin käsiin monesta syystä, joista kilpailukykyinen energiansaanti on yksi.

Haikailetko Millenium-huuman hyviä osia? Sitä aikaa, jolloin kaikki ihailivat Suomea globaalin ICT-junan veturina. Viime vuonna valtio laittoi liikkeelle merikaapelihankkeen Suomesta Saksaan. Cinia Oy:n vetämä projekti valmistuu vuonna 2016 ja tulee valmistuessaan olemaan korkealuokkainen, kyberturvallinen ja nopea yhteys eurooppalaisiin ja globaaleihin verkkoihin. Sen kerrannaisvaikutukset voivat nostaa Suomen takaisin kiskoille kohti teollisen internetin kärkipaikkoja.

Oletko kuullut, että insinöörikansa ei osaa markkinoida? Tässä raskaan sarjan kansainvälistä huippumarkkinointia. Talouspoliittisen ministerivaliokunnan puollon myötä Arctia Shippingin monitoimialukset voivat seilaavat polaarisille alueille tekemään juuri sitä, missä ne ovat maailman huippua – tukemaan kestävän kehityksen mukaista taloudellista toimintaa. Itämeren jäänmurron hoitamisen lisäksi Suomi tarvitsee vastuullista kotimaisen huippuosaamisen vientiä. Kaiken lisäksi tämä tukee yhtiön taloutta juuri oikealla tavalla.

Aikaiseksi saa, jos haluaa. Siitä kaikkineen kertoo juuri julkaistu valtion omistajaohjauksen vuosikertomus 2014. Valtio vastuullisena omistajana mahdollisti useita sellaisia hankkeita, joita ilman valtion mukaantuloa ei olisi voitu toteuttaa. Ne hankkeet ovat hyväksi Suomelle. Ja niitä on mukava pohdiskella laiturin nokassa.

Petri Vihervuori
finanssineuvos