Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Kahdeksan urheilijalähettilästä talviurheilun teemavuoden viestinviejäksi

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 21.1.2019 13.10
Tiedote
Teemavuotta julkistamassa oli urheilijalähettiläistä lumilautailija Matti Suur-Hamari. Kuva: Matti Porre

Ministeri Sampo Terho on nimennyt kahdeksan suomalaista urheilijaa Suomen ja Kiinan välisen talviurheilun teemavuoden virallisiksi urheilijalähettiläiksi. Urheilijalähettiläät edustavat suomalaista talviurheilua ja vahvistavat urheilun sanomaa ja teemavuoden viestiä.

Urheilijalähettiläät ovat jääkiekkoilija Jari Kurri, taitoluistelija Laura Lepistö, lumilautailija Matti Suur-Hamari, jääkiekkoilija Noora Räty, jääkiekkoilija Emma Terho, pikaluistelija Mika Poutala, alppihiihtäjä Tanja Poutiainen-Rinne ja kelkkahiihtäjä Sini Pyy.

Talviurheilun teemavuosi koostuu yli 60 tapahtumasta, jotka painottuvat teemoiltaan koulutukseen ja valmennukseen, kestävään kehitykseen ja yhdenvertaisuuteen, matkailuun ja turismiin sekä kilpa- ja huippu-urheiluun. Suomi on ensimmäinen maa, jonka kanssa Kiina on sopinut teemavuoden kaltaisesta urheiluyhteistyöstä.

- Teemavuodella ja sen tapahtumilla haluamme viestiä osaamistamme ja huippu-urheilun sanomaa, ministeri Terho sanoo. Urheilijalähettiläämme ovat tärkeitä viestinviejiä Suomen teemavuoden tavoitteissa. Haluamme osaltamme vahvistaa ja lisätä myös para- ja vammaisurheilutyön merkitystä  Kiinassa.

Talviolympialaiset ja paralympialaiset ovat Kiinalle merkittävä kansallinen hanke ja järjestelyissä onnistuminen on Kiinalle ensiarvoisen tärkeää. Kiinan hallitus on ilmoittanut tavoitteeksi tutustuttaa 300 miljoonaa kiinalaista talviurheiluun ennen Pekingin talvikisoja.

- Suomella on tarjottavaa muun muassa valmentamisessa ja talviurheilupaikkojen rakentamisessa ympäristöystävällisesti, kestävästi ja älykkäisiin ratkaisuihin tukeutuen. Meillä on paljon annettavaa myös urheiluteknologiassa, urheiluvälineiden kehityksessä ja valmistuksessa, tapahtumien järjestämisessä, koulu-urheilussa sekä talviurheiluun liittyvässä vapaa-ajanvietossa. Teemavuosi on omiaan lisäämään myös Suomeen suuntautuvaa talviurheilumatkailua, ministeri Terho jatkaa.

Talviurheilun teemavuosi avattiin tammikuun puolivälissä Pekingin vuoden 2022 talviolympialaisten ja paralympialaisten tulevassa kisakylässä Shougangissa. Muut teemavuoden tärkeimmät tapahtumat ajoittuvat päättäjäisiin Rovaniemellä joulukuussa, naisten jääkiekon MM-kisojen ja muodostelmaluistelun MM-kisojen ympärillä olevaan huhtikuuhun sekä useita eri tapahtumia sisältävään marraskuuhun. Syyskuussa järjestetään World Winter Sports Expo, jossa Suomi esittäytyy.

Talviurheilun teemavuosi toteutuu muun muassa ministeriöiden, kaupunkien, Suomen Olympiakomitean, Suomen Paralympiakomitean, lajiliittojen ja urheiluopistojen yhteistyönä.

Teemavuoden avajaisviikolla solmittiin yhteensä 17 sopimusta tai aiesopimusta. Suomen Hiihtoliitto allekirjoitti sopimukset Harbinin provinssin urheiluviranomaisen kanssa sekä Finlandia-hiihdon järjestämisestä Harbinissa vuosina 2020–2024.  Vepe Oy allekirjoitti sopimuksen China National Sports Groupin kanssa tavoitteenaan syventää yhteistyötä jääurheilun ja jäähallien rakentamiseksi Kiinaan.

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Terho osallistui viime viikolla valtiovierailulle Kiinaan. Talviurheiluyhteistyöstä keskusteltiin jo aiemmin tänä vuonna Terhon vierailulla Pekingissä ja Harbinissa sekä Kiinan urheiluministerin Gou Zhongwenin vieraillessa Suomessa toukokuussa.

Lisätietoja:

- erityisavustaja Toni Ahva, p. 0295 330 340
- johtaja Tiina Kivisaari, p. 0295 330 178

Ministeri Terho valtiovierailulla Kiinassa.