Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Ministeri Terho yleisten asioiden neuvostoon

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 10.12.2018 11.08
Tiedote 587/2018

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho edustaa Suomea tiistaina 11. joulukuuta Brysselissä järjestettävässä yleisten asioiden neuvostossa. Neuvoston pääaiheita ovat EU:n monivuotinen rahoituskehys 2021–2027 sekä joulukuun Eurooppa-neuvoston valmistelu.

Neuvostossa käytävän rahoituskehyskeskustelun pohjana ovat puheenjohtajamaa Itävallan edistymisraportti ja luonnos ns. neuvottelulaatikoksi. Suomi katsoo, että Itävallan kaudella saavutettu edistys muodostaa hyvän pohjan jatkotyölle. Suomi tukee komission rahoituskehysehdotuksessa esittämiä uusia painotuksia, kuten puolustusyhteistyö ja muuttoliikkeeseen vastaaminen, sekä lisäpanostuksia tutkimus- ja innovaatiotoimintaan. Suomelle on myös tärkeää löytää keinoja vahvistaa EU-rahoituksen ja oikeusvaltioperiaatteen noudattamisen välistä yhteyttä. Komission ehdotus vastaa tähän tarpeeseen. Komission ehdottama rahoituskehyksen kokonaistaso on Suomen kannan mukaan liian korkea. Kokonaistason tulisi asettua mahdollisimman lähelle nykyistä jäsenmaiden yhteistä suhteellista BKT-tasoa. Maatalouden osalta komission esittämä leikkaus kohdentuisi suhteessa enemmän maaseudun kehittämisrahastoon kuin maatalouden suoriin tukiin, mikä ei ole Suomen edun mukaista.

Neuvostossa käydään keskustelu joulukuun Eurooppa-neuvoston (13.-14.12.) päätelmäluonnoksesta, jossa käsitellään mm. tulevaa rahoituskehystä, sisämarkkinoita, muuttoliikettä, disinformaatiota ja kansalaiskuulemisia. Suomen tavoitteena on etenkin vahva ja eteenpäin katsova päätelmäteksti sisämarkkinoiden syventämisestä, mukaan lukien digitalisaatio ja palvelut. Muuttoliikkeen osalta Suomi pitää keskeisenä Eurooppa-neuvoston kesäkuussa 2018 hyväksymän kokonaisvaltaisen lähestymistavan konkreettista toimeenpanoa.

Neuvosto hyväksyy kokouksessaan myös seuraavan 18 kuukauden ohjelmansa eli neuvoston kolmen peräkkäisen puheenjohtajamaan ns. trio-ohjelman. Romania, Suomi ja Kroatia ovat sopineet ohjelmasta syksyn aikana yhdessä ulkoasiainneuvoston puheenjohtajan kanssa. Kyse on neuvoston toiminnan jatkuvuuden varmistamisesta. Suomen puheenjohtajakaudella syksyllä 2019 neuvoston työssä korostuu ensi kesänä Eurooppa-neuvostossa sovittavan EU:n strategisen ohjelman 2019–2024 jalkauttaminen.

Neuvosto jatkaa lisäksi Puolan kuulemista maan oikeusvaltiotilanteesta. Neuvosto käy myös näkemystenvaihdon unionin yhteisiä arvoja ja Unkaria koskevasta ehdotuksesta.

Lisätietoa kokouksesta (neuvoston verkkosivut)

Lisätietoja: EU-erityisasiantuntija Heli Siivola, p. 0295 160 476, valtioneuvoston kanslia