Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Ministeri Terho yleisten asioiden neuvostoon

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 18.2.2019 14.29
Tiedote 96/2019

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho edustaa Suomea tiistaina 19. helmikuuta Brysselissä järjestettävässä yleisten asioiden neuvostossa. Neuvoston pääaiheita ovat EU:n tuleva monivuotinen rahoituskehys (2021–2027), maaliskuun Eurooppa-neuvoston valmistelu sekä YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden (Agenda 2030) edistäminen.

Neuvoston julkisessa käsittelyssä puheenjohtajamaa Romania antaa tilannekatsauksen EU:n monivuotisen rahoituskehyksen eli pitkän aikavälin budjetin valmistelusta. Romania on jatkanut niin kutsutun neuvottelulaatikkoasiakirjaluonnoksen valmistelua, joka käytännössä on luonnos rahoituskehyssopimukseksi. Päämiehet keskustelevat tulevasta rahoituskehysehdotuksesta kesäkuun huippukokouksessa. Sopua asiassa tavoitellaan syksyllä.

Maaliskuun Eurooppa-neuvoston aiheita ovat työllisyys, kasvu ja kilpailukyky, ilmastonmuutos sekä ulkosuhteet. Suomi pitää tärkeänä, että Eurooppa-neuvosto käy maaliskuussa perusteellisen keskustelun sisämarkkinoiden kehittämisestä EU:n strategisen ohjelman 2019-2024 valmistelua silmällä pitäen. Suomen ennakkovaikuttamista EU:n ilmastopolitiikkaan on käsitelty valtioneuvoston selvityksessä E 120/2018 vp.

Neuvosto keskustelee myös siitä, miten EU voi parhaiten edistää Agenda 2030:n toimeenpanoa. Aiheesta on määrä hyväksyä neuvoston päätelmät huhtikuussa. Suomi pitää tärkeänä, että EU jatkaa kunnianhimoista ja kokonaisvaltaista työtä kestävän kehityksen ja Agenda 2030:n toimeenpanon edistämiseksi.

Neuvosto saa lisäksi tilannekatsaukset Puolan ja Unkarin oikeusvaltiotilanteista. Olennaista on, että Puolan oikeusvaltiotilanteen käsittely neuvostossa jatkuu ja että Puolassa tapahtuu riittävää edistystä. Suomi katsoo, että neuvoston tulisi käynnistää kuuleminen myös Unkarin osalta. Myös Euroopan neuvoston asiantuntijatahojen kuulemista voitaisiin tarvittaessa harkita. On ensiarvoisen tärkeää, että kaikki jäsenvaltiot ovat sitoutuneita oikeusvaltioperiaatteen kunnioittamiseen.

Lisätietoa kokouksesta
Lisätietoa EU:n monivuotisesta rahoituskehyksestä

Lisätietoja: EU-erityisasiantuntija Heli Siivola, p. 0295 160 476, valtioneuvoston kanslia