Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Afrikan ja Euroopan johtajat miettivät digitalisaation mahdollisuuksia

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 18.12.2018 15.30
Tiedote 619/2018

Digitaalisuus ja muu moderni teknologia voi edistää merkittävästi kestävää kehitystä. Myös tarve saada aiempaa enemmän yksityisen sektorin investointeja Afrikkaan korostui Afrikan ja Euroopan maiden johtajien keskusteluissa Wienissä. Suomea korkean tason foorumissa edusti pääministeri Juha Sipilä.

”On tärkeää sitoa digitaalinen kehitys osaksi kestävää kehitystä. Uudet teknologiat kuten tekoäly voivat tukea kehitystä merkittävästi”, pääministeri Sipilä totesi.

Pääministeri Sipilä painotti kahdessa puheessaan digitalisaation mahdollisuuksien lisäksi myös tarvetta luoda työpaikkoja Afrikan nuorisolle sekä naisille.

”Nuoret ovat edelläkävijöitä uusien teknologioiden käyttäjinä, jos vain saavat siihen mahdollisuuden. Esimerkiksi digitalisaatio tarjoaa uusia mahdollisuuksia koulutukseen, ja osaavat nuoret pärjäävät paremmin työmarkkinoilla. Meidän on myös muistettava tyttöjen oikeudet ja tasa-arvoinen mahdollisuus koulutukseen. Ne ovat avain kestävään kehitykseen”, pääministeri Sipilä sanoi.

”Naiset ovat vielä selvästi aliedustettuina teknologian, keksintöjen ja tieteen piirissä sekä yritysmaailmassa. Meidän on paneuduttava tähän ja varmistettava, että käytämme koko yhteiskuntamme kapasiteettia”, pääministeri Sipilä totesi.

Pääministeri Sipilä korosti lisäksi, että myös yritysten tulisi auttaa löytämään ratkaisuja puhtaaseen energiaan ja veteen, riittävään ruuan tuotantoon, terveyteen ja koulutukseen.

”Yksityisen sektorin roolia kestävän kehityksen edistäjänä ja köyhyyden vähentäjänä ei voi kyllin korostaa. Esimerkiksi ilmastonmuutoksen suhteen tarvitsemme yksityisen sektorin innovatiivista panosta. Yksi konkreettinen esimerkki on lisätä investointeja Afrikan metsäsektorilla, ja hillitä näin ilmastonmuutosta”, pääministeri Sipilä sanoi.

Pääminsteri Sipilällä oli foorumin yhteydessä myös useita kahdenvälisiä tapaamisia Afrikan maiden johtajien kanssa. Hän keskusteli Kenian presidentti Uhuru Kenyattan, Ghanan presidentti Nana Akufo-Addon, Angolan varapresidentti Bornito de Sousa Baltzarille Diogon, Gabonin varapresidentti Pierre Moussavoun ja Nigerian varapresidentti Yemi Osimbajo Gcon kanssa.

Valokuvia 

Lisätietoja: erityisavustaja (kansainväliset asiat) Jani Raappana, p. 0295 160 306, EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia