Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

EU-ministerivaliokunnassa oikeusvaltioperiaate ja maatalouspolitiikka

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 20.6.2018 10.11
Tiedote 319/2018

EU-ministerivaliokunta käsitteli kokouksessaan keskiviikkona 20. kesäkuuta oikeusvaltioperiaatetta useista näkökulmista sekä monivuotista rahoituskehystä koskevia neuvotteluja unionin yhteisen maatalouspolitiikan uudistamisen näkökulmasta.

EU-ministerivaliokunta linjasi, että Puolan oikeusvaltiotilannetta koskien Suomi tukee neuvoston etenemistä EU-sopimuksen 7 artiklan mukaiseen Puolan kuulemiseen. Neuvoston käsittelyssä olevan komission päätösehdotuksen mukaan on selvä vaara, että Puola loukkaa vakavasti oikeusvaltioperiaatetta. Puolaa on tarkoitus kuulla yleisten asioiden neuvostossa 26. kesäkuuta. Suomi arvioi jatkomenettelyn kuulemisen pohjalta.

EU-ministerivaliokunta käsitteli myös EU:n kehittämistoimia oikeusvaltioperiaatteen noudattamisen vahvistamiseksi. Lisäksi ministerivaliokunta linjasi, että Suomi suhtautuu myönteisesti ehdotukseen unionin talousarvion suojaamisesta tilanteissa, joissa jäsenvaltio noudattaa puutteellisesti oikeusvaltioperiaatetta.   Ajatuksena on, että uuden menettelyn turvin EU-rahoitus voitaisiin tällaisissa tilanteissa keskeyttää tai sitä voitaisiin vähentää tai lykätä.

EU-ministerivaliokunta keskusteli EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistamisesta. Uudistus perustuu kolmeen uuteen asetusehdotukseen: strategiasuunnitelma-asetukseen, horisontaaliasetukseen ja markkinajärjestelyasetukseen. Niitä käsitellään yhtenä kokonaisuutena. Komission ehdotukset lisäävät kansallista päätösvaltaa, ja ehdotetut ilmasto- ja ympäristötoimenpiteet ohjaavat ympäristön kannalta parempiin viljelykäytäntöihin.

Lisäksi EU-ministerivaliokunta linjasi Suomen kantoja seuraaviin neuvostoihin:

  • Euroryhmä ja ECOFIN (21.-22.6.)
  • Ulkoasiainneuvosto ml. puolustusministerit (25.6.)
  • Ympäristöneuvosto (25.6.)
  • Yleisten asioiden neuvosto (26.6.)

ECOFIN-neuvosto käsittelee arvonlisäverotuksen hallinnollista yhteistyötä, lyhyen aikavälin parannuksia ALV:n alalla sekä talletussuojaa. Ulkoasiainneuvoston aiheina ovat Jemen, Afrikan sarvi, Jordania, EU:n globaalistrategian toimeenpano, turvallisuus ja puolustus sekä EU-Nato –yhteistyö. Ympäristöneuvoston keskeisiä asioita ovat asetusehdotus autojen ja pakettiautojen CO2-päästörajoiksi, juomavesidirektiivi ja kiertotalouden toimintaohjelma. Yleisten asioiden neuvosto valmistelee Eurooppa-neuvostoa ja käsittelee laajentumista, vakaus-ja assosiaatioprosessia sekä Puolan oikeusvaltiotilannetta.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 319, erityisavustaja (EU-asiat) Riikka Pakarinen, p. 040 580 0833 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia