Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

”Europa är vi”-turnén kommer till Tammerfors

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 7.12.2021 14.24 | Publicerad på svenska 8.12.2021 kl. 10.12
Pressmeddelande
Kuvituskuva: Eurooppa olemme me -kiertue

Statsrådets kansli, Europalinjen vid gymnasiet Tampereen lyseon lukio och Tammerfors stads och Birkalands EU-kontor arrangerar en paneldebatt i Wivi Lönn-salen i allaktivitetshuset Monitoimitalo 13 i Tammerfors lördagen den 11 december kl. 14. Evenemanget öppnas av statsminister Sanna Marin.

Evenemanget ingår i Finlands ministrars ”Europa är vi”-turné. Ministrarna besöker under hösten och vintern olika orter runt om i landet för att höra finländarnas förhoppningar angående EU:s utveckling.

Evenemanget ordnas på ett hälsosäkert sätt med beaktande av lokala restriktioner. De 80 första personerna får plats i publiken. Deltagarna ska visa upp covidintyg och använda munskydd. Evenemanget kan även följas i direktsändning på webbplatserna för Europa är vi-turnén, Tammerfors stads och Birkalands EU-kontor och Aamulehti.

Ungdomar från Tammerfors har under hösten berett frågor för evenemanget. På plats för att svara på ungdomarnas frågor och diskutera med dem är Tammerfors borgmästare Anna-Kaisa Ikonen, ledamoten av Tammerfors stadsfullmäktige och av Europeiska regionkommittén Mikko Aaltonen, ledamoten av Tammerfors stadsfullmäktige och Sitras klimatexpert Oras Tynkkynen och ledamoten av Tammerfors ungdomsfullmäktige Oliver Priimägi.

Även EU-kommissionären Jutta Urpilainen och Finlands medborgarrepresentant vid konferensen om Europas framtid Ninni Norra håller korta anföranden. Studerande på Europalinjen vid gymnasiet Tampereen lyseon lukio leder ordet.

Finlands ministrars ”Europa är vi”-turné är en del av konferensen om Europas framtid, vars syfte är att samla in EU-medborgarnas tankar och åsikter om Europas framtid. De frågor som tas upp antecknas på webbplattformen för konferensen om Europas framtid, och ministrarna för fram finländarnas hälsningar vid konferensens plenum.

Det är fritt fram att dela sina tankar på webbplattformen som är öppen för alla. Där samlas det in åsikter om bland annat värden, klimat, ekonomi, hälsa och utbildning. Den EU-gemensamma hashtaggen i sociala medier är #FramtidenÄrDin.

Program den 11 december 2021

Kl. 13.30 Inträde i salen

 • Kaffeservering

Kl. 14.00 Evenemanget öppnas

 • Statsminister Sanna Marins öppningsanförande

Kl. 14.15–15.15 Paneldebatt

 • Studerande på Europalinjen berättar om sitt arbete under hösten
 • EU-kommissionär Jutta Urpilainens videohälsning
 • Paneldebatt
  • Anna-Kaisa Ikonen, Tammerfors borgmästare
  • Oras Tynkkynen, ledamot av Tammerfors stadsfullmäktige och Sitras klimatexpert
  • Mikko Aaltonen, ledamot av Tammerfors stadsfullmäktige och ledamot av Europeiska regionkommittén
  • Oliver Priimägi, ledamot av Tammerfors ungdomsfullmäktige
 • Evenemanget avslutas med ett anförande av Ninni Norra, Finlands medborgarrepresentant vid konferensen om Europas framtid

Ytterligare information: Topi Juga, sakkunnig i EU-ärenden, tfn 0295 160 459, topi.juga(a)gov.fi, och Aapo Riihimäki, kommunikationsexpert, tfn 050 471 3020, aapo.riihimaki(a)gov.fi, statsrådets kansli