Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Den officiella podcasten 29.9.2020: Coronaviruset och kultur

29.9.2020 17.26

Publicerad på svenska 2.10.2020 kl. 7.17

Temat för det sjunde avsnittet av poddserien Den officiella podcasten är coronaviruset och kultur. Forsknings- och kulturminister Annika Saarikko och Nationalteaterns generaldirektör Mika Myllyaho diskuterar stödjandet av kulturverksamhet under coronakrisen och kulturverksamhetens betydelse för den mentala kriståligheten.

Efter vårens undantagsförhållanden har kulturaktörerna nu på hösten kunnat återuppta sin verksamhet med vissa specialarrangemang. Mika Myllyaho berättar att Nationalteatern tillåter en publikmängd på en fjärdedel av det normala vid sina föreställningar. Säkerhetsavstånden är strikta och i salongen tas in bara några besökare i taget. Därtill lämnar publiken salongen en rad åt gången. Minister Annika Saarikko berömmer arrangemangen.

”De fungerar verkligen bra och vi har fått mycket bra respons. På gårdagens föreställning hade nästan alla i publiken munskydd”, berättar Myllyaho.

”Det är fint att ni har upprätthållit verksamheten trots de exceptionella förhållandena”, konstaterar Saarikko.

Saarikko framhäver vikten av att publiken känner sig trygg vid kulturevenemang och kulturtillställningar. Sammankomster kan vid behov begränsas regionalt med stöd av lagen om smittsamma sjukdomar. Enligt Myllyaho är det beklagligt att alla aktörer inte följer gällande säkerhetsanvisningar.

”Jag tyckte det var fint att regeringen vågade fatta så stora beslut i våras. Nu tänker jag att det kanske ändå är nödvändigt att ibland få anvisningar utifrån”, bedömer Myllyaho.

”Jag skulle inte lämna allt på bra arrangörers ansvar. Också de som deltar i kulturevenemang behöver ha vissa färdigheter. Anvisningarna ska följas”, betonar Saarikko.

Enligt Myllyaho är kulturaktörerna glada att få arbeta igen. Både Saarikko och Myllyaho hoppas att verksamheten inom kultursektorn får fortsätta under hösten. Staten har hittills delat ut cirka 80 miljoner euro i stöd till kulturaktörer för att avhjälpa konsekvenserna av coronaviruset. För detta år planeras ytterligare stöd genom en tilläggsbudget.

”Staten ska hjälpa till när det går att påvisa att konsekvenserna enbart beror på coronaviruset. Tanken är att Finland ska kunna vara så öppet som möjligt och på så sätt möjliggöra kärnan i arbetet, scenkonsten”, säger Saarikko.

Både Saarikko och Myllyaho anser att kulturen är av avgörande betydelse för den mentala kriståligheten.

”Människor är så glada över att de får gå på teater, och responsen är mycket positiv”, berättar Myllyaho.

”Allt det här kommer vi att behöva särskilt efter krisen. Jag tror på kulturens botande effekt”, säger Saarikko.