Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Våra webbtjänster förnyas. Statsrådets kanslis webbplats vnk.fi blir en del av webbplatsen statsrådet.fi onsdagen den 24 april. Detta kan orsaka tillfälliga brister och störningar i webbtjänsterna.

Suomi johtamaan keskustelua EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksesta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 12.7.2019 12.48
Tiedote
Maatalous- ja kalastusneuvoston puhetta johtaa maanantaina ministeri Jari Leppä rinnallaan suurlähettiläs Minna Kivimäki.

EU:n maatalous- ja kalastusneuvosto kokoontuu Brysselissä maanantaina 15. heinäkuuta maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän johdolla. Kokous on Suomen puheenjohtajakauden ensimmäinen maatalous- ja kalastusneuvoston kokous ja Suomi esittelee kokouksen aluksi puheenjohtajakautensa työohjelman. Suomen puheenjohtajakaudella ajankohtaista on mm. EU:n yhteisen maatalouspolitiikan (CAP) uudistus, biotalous sekä kalastusasiat.

Maatalous- ja kalastusneuvoston kokouksessa keskustellaan EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksen ympäristö- ja ilmastonäkökohdista. Aiheena ovat erityisesti ne keinot, joilla yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksen korkeammat ilmasto- ja ympäristötavoitteet voidaan parhaiten saavuttaa.

Komissio esittelee neuvostolle sokeria käsittelevän korkean tason työryhmän raportin, jossa pyritään etsimään ratkaisuja sokerin haastavaan markkinatilanteeseen.

Komissaari Hogan informoi neuvostoa EU:n ja Mercosur-maiden (Argentiina, Brasilia, Paraguay, Uruguay) välillä saavutetusta kauppasopimuksesta. Sopimus kattaa teollisuus- ja maataloustuotteiden kaupan, mutta herkillä maataloustuotteilla kauppaa säädellään kuitenkin kiintiöillä.

Neuvostossa käsitellään myös afrikkalaisen sikaruton tilannetta Euroopassa ja globaalisti, eläinten hyvinvointia kuljetusten aikana, vähäriskisiä kasvinsuojeluaineita, Roomassa pidettyä EU:n ja Afrikan unionin maatalousministerien kokousta, riisin tuonnin kasvua Myanmarista sekä BIOEAST-aloitetta, joka on Keski- ja Itä-Euroopan maiden biotaloussektoria vahvistava yhteishanke.

Suomi järjestää neuvoston kokouksen jälkeen avajaisvastaanoton muiden maiden ministereille ja heidän delegaatioilleen. Vastaanotolla pj-kauden teemojen mukaisesti Suomi keskittyy kestävyyteen ja ilmastoystävällisyyteen tarjoiluissa.

”Puheenjohtajakautemme avausistunto ja sen oheistapahtumat tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden esitellä Suomelle tärkeitä asioita. Suomi pääsee johtamaan maatalous- ja kalastusneuvostoa todella merkittävällä ja haasteellisella hetkellä”, sanoo maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Lisätietoa maa- ja metsätalousministeriöstä:

Yksikön päällikkö Ahti Hirvonen, p. +358 50 3466 577

Suomen EU-puheenjohtajasivut