Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Våra webbtjänster förnyas. Statsrådets kanslis webbplats vnk.fi blir en del av webbplatsen statsrådet.fi onsdagen den 24 april. Detta kan orsaka tillfälliga brister och störningar i webbtjänsterna.

Lagen om Europeiska åklagarmyndigheten kompletterar EU-förordningen om EPPO

justitieministeriet
Utgivningsdatum 22.10.2020 14.33
Pressmeddelande

Regeringen föreslår att det stiftas en lag om Europeiska åklagarmyndigheten (EPPO) som komplement till den EU-förordning genom vilken myndigheten inrättats. Dessutom föreslås ändringar i bland annat i förundersökningslagen och lagen om Åklagarmyndigheten.

Regeringen lämnade en proposition i frågan till riksdagen den 22 oktober 2020.

EPPO inrättas i syfte att intensifiera kampen mot subventionsbedrägerier och andra brott som skadar EU:s ekonomiska intressen. Byrån ska utreda brott som riktar sig mot unionens budget och väcka åtal mot misstänkta vid nationella domstolar.

EPPO består av ett centralt åklagarkontor med säte i Luxemburg och av oberoende delegerade åklagare, som är verksamma i medlemsstaterna. I byråns verksamhet deltar inledningsvis 22 medlemsstater. EPPO beräknas inleda sin verksamhet senast i början av 2021.

Bestämmelser om nominering av åklagare och förutsättningar för tvångsmedel

I den föreslagna EPPO-lagen ska det ingå bestämmelser om förfarandet för att nominera Finlands nationella kandidater till uppdraget som europeisk åklagare i Luxemburg. I varje medlemsstat nomineras en europeisk åklagare. Lagen ska också innehålla bestämmelser om förfarandet för att nominera delegerade europeiska åklagare som är verksamma i Finland. De ska utföra sina uppgifter vid sidan av sina nationella åklagaruppgifter. Finland har för avsikt att i inledningsskedet utse två åklagare för denna uppgift.
 
Förutsättningarna för tvångsmedel i samband med undersökning av brott ska förtydligas i sådana gränsöverskridande situationer som avses i EPPO-förordningen. En förutsättning för att genomföra ett tvångsmedel i Finland skulle vara att användningen av tvångsmedlet är tillåten enligt finsk lag, om brottet har begåtts i Finland under motsvarande förhållanden. I lagen ändras inte åklagarens ställning i det finländska förundersökningssystemet och nya tvångsmedel införs inte.

Enligt förslaget ska man i lagstiftningen bland annat klargöra förutsättningarna för att begränsa förundersökningen och för att tillämpa åtalsuppgörelse i de situationer som avses i förordningen. Lagen ska också innehålla bestämmelser om utlämnande av personuppgifter och om rätt för myndigheterna att få information när de utför uppgifter som anges i EPPO-förordningen.

Ytterligare information: Lauri Rautio, lagstiftningsråd, tfn 0295 150 380, e-post: [email protected]

Statsrådets beslut (på finska)