Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Lagutkast på remiss: Stöd till SMF-företag för att lindra negativa konsekvenser av brexit

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 21.4.2022 15.26 | Publicerad på svenska 22.4.2022 kl. 11.53
Nyhet

Ett utkast till lag genom vilken EU:s brexitjusteringsreserv ska genomföras har sänts på remiss av arbets- och näringsministeriet. Medel ur reserven ska användas för att stödja företag som har upplevt negativa konsekvenser av Storbritanniens utträde ur EU. Lagen är nödvändig för att den finansiering som reserverats för Finland ska kunna utnyttjas.

Enligt utkastet ska i lagen ingå bestämmelser om de nationella ansvariga myndigheterna samt om det stödsystem som ska tillämpas på det understöd som beviljas ur reserven. Brexitjusteringsreserven ska kunna användas för understöd för utvecklande av företag i Fastlandsfinland, och därför behöver det göras temporära ändringar i lagen om statsunderstöd för utvecklande av företagsverksamhet 2021–2028 samt ändringar av teknisk natur i vissa andra lagar.

Medel ur brexitjusteringsreserven ska kanaliseras till SMF-företag via NTM-centralerna i form av understöd för utvecklande av företag

Enligt propositionsutkastet ska stödet från reserven kanaliseras till små och medelstora företag i form av understöd för utvecklande av företag. Understöd för utvecklande av företag är ett statsunderstöd enligt prövning som kan beviljas för innovativa utvecklingsåtgärder som gäller tillväxt eller internationalisering samt för investeringar. NTM-centralerna beviljar understöden huvudsakligen som medfinansierade av EU, antingen som en del av EU:s regional- och strukturpolitiska program eller som annan EU-finansierad verksamhet, till exempel som en del av Finlands program för hållbar tillväxt, som finansieras genom faciliteten för återhämtning och resiliens.

För Finland har preliminärt reserverats högst 23,2 miljoner euro. Enligt en förhandsbedömning kommer största delen av de pengar som reserverats för ändamålet dock inte att användas, eftersom Förenade konungariket Storbritannien och Nordirlands utträde ur EU inte har haft några ansenliga negativa ekonomiska konsekvenser för finländska små och medelstora företag.

Regeringens proposition avses bli överlämnad till riksdagen hösten 2022

Propositionsutkastet hänför sig till budgetpropositionen för 2023 och avses bli behandlad i samband med den. De föreslagna lagarna avses träda i kraft den 1 januari 2023. Lagen om temporära ändringar i lagen om statsunderstöd för utvecklande av företagsverksamhet 2021–2028 föreslås gälla till den 1 januari 2027.

Remissyttranden om utkastet till regeringsproposition kan lämnas i elektronisk form på webbplatsen utlåtande.fi. Finskspråkiga remissyttranden kan lämnas senast den 25 maj 2022. Tidsfristen för att lämna in yttranden på svenska kommer att sättas till ett senare datum, eftersom den svenska översättningen av lagutkastet blir färdig senare. Begäran om remissyttranden publiceras på svenska på webbplatsen utlåtande.fi under vecka 20.

Mer information:
Petri Haapalainen, konsultativ tjänsteman, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 064 922
Eliisa Hujala, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 064 949