Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Årsdagen för hållbar utveckling firas den 25 september

Kommissionen för hållbar utvecklingstatsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 25.9.2023 9.42 | Publicerad på svenska 25.9.2023 kl. 10.52
Pressmeddelande
Pääministeri Orpo ja kestävän kehityksen SDG-lippu

Den 25 september 2023 har det gått exakt åtta år sedan FN:s medlemsländer enades om Agenda 2030 för hållbar utveckling. Statsrådet flaggar på Senatstorget och invid Sjöekipaget måndagen den 25 september med anledning av årsdagen för FN:s globala mål för hållbar utveckling.

FN:s medlemsländer enades om målen för hållbar utveckling 2015. Agenda 2030 innehåller 17 mål som är gemensamma för alla världens länder och som ska nås före 2030. I år är vi halvvägs i genomförandet av Agenda 2030, räknat från 2015 då den globala handlingsplanen godkändes. Finland har förbundit sig till genomförandet av målen för hållbar utveckling.

”Finland är enligt internationella jämförelser en föregångare inom hållbar utveckling. Vi har mycket att ge och ett stort ansvar i det globala arbetet för hållbar utveckling. Finland arbetar flitigt för att nå målen för hållbar utveckling, både på nationellt plan och tillsammans med andra länder”, sade statsminister Petteri Orpo på årsdagen för målen för hållbar utveckling.

Finland har tillsammans med andra nordiska länder gått i spetsen för internationella jämförelser av hållbar utveckling. I den senaste rapporten ser läget i Finland bra ut med tanke på de mål som gäller energi, utbildning och förebyggande av fattigdom. Även om Finland är ett av de ledande länderna i världen när det gäller att främja hållbar utveckling, har även vi enligt en utvärdering av genomförandet av Agenda 2030 från februari 2023 svårt att nå målen för hållbar utveckling före 2030. Finlands utmaningar gäller särskilt ekologisk hållbarhet samt globalt ansvar och gränsöverskridande negativa effekter.

Ytterligare information: Taru Savolainen, ledande sakkunnig, statsrådets kansli, tfn 0295 160 304, [email protected]