Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

De nordiska statsministrarna diskuterade coronakrisen, gröna investeringar och försörjningsberedskap

Statsrådets kommunikationsavdelning
28.10.2020 17.39 | Publicerad på svenska 28.10.2020 kl. 19.05
Pressmeddelande 684/2020

De nordiska statsministrarna och företrädare för Färöarna, Grönland och Åland träffades över video onsdagen den 28 oktober. Mötet var en fortsättning på de virtuella nordiska högnivåmötena dagen innan, och där diskuterades gröna investeringar med tanke på hållbar återhämtning. Statsministrarna godkände en deklaration som framhäver vikten av dessa och som ska uppmuntra den privata sektorn till gröna investeringar. Under mötet utbyttes också kunskaper om och erfarenheter av det aktuella pandemiläget.

Redan igår berättade statsminister Sanna Marin närmare om det initiativ till ett fördjupat nordiskt samarbete kring försörjningsberedskap och allmän beredskap som Finland lade fram för sina kolleger i juni.
 
”Det är förnuftigt att tillsammans söka metoder för att rusta sig för framtida kriser. Därför vill Finland fördjupa samarbetet också inom försörjningsberedskapen”, sade statsminister Marin.
 
Finland kommer att utveckla försörjningsberedskapen och beredskapsarbetet i egenskap av ordförande för de flesta nordiska samarbetsformer 2021. Detta mål förutsätter ett tvärsektoriellt och långsiktigt samarbete där ministerierna, andra myndigheter och näringslivet deltar. 
 
Den 27 oktober, kvällen innan de nordiska statsministrarnas gemensamma möte, diskuterade statsministrarna och Nordiska rådets medlemmar med FN:s generalsekreterare António Guterres över video. I sitt anförande underströk statsminister Marin betydelsen av ett fungerande och effektivt FN-system när det gäller att svara på globala utmaningar, såsom pandemier.

Ytterligare information: Lauri Voionmaa, specialmedarbetare (internationella ärenden), tfn 0295 160 306, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden och internationella ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli

Mer information om Finlands ordförandeskap: Johan Schalin, chef för sekretariatet för nordiskt samarbete, tfn 0295 351 781

Ordförandeskapet på Twitter: @norden2021
Hashtaggar i sociala medier: #norden2020 och nästa år #norden2021 samt #nrpol #nrsession