Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

De nordiska statsministrarna och Indiens premiärminister i samtal i Köpenhamn

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 4.5.2022 16.18 | Publicerad på svenska 4.5.2022 kl. 16.42
Pressmeddelande 287/2022
Kuvassa vasemmalta oikealle ovat Suomeen pääministeri Sanna Marin, Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson, Intian pääministeri Narendra Modi, Tanskan pääministeri Mette Frederiksen, Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre ja Islannin pääministeri Katrín Jakobsdóttir
Bild: Philip Meisner

De nordiska statsministrarna och Indiens premiärminister sammanträdde i Köpenhamn onsdagen den 4 maj. På mötesagendan stod det förändrade säkerhetsläget i Europa och samarbetet mellan de nordiska länderna och Indien. Ministrarna diskuterade också betydelsen av multilateralism och respekten för mänskliga rättigheter och jämställdhet.

De nordiska statsministrarna uttryckte än en gång sitt starka stöd för och sin solidaritet med Ukraina och fördömde skarpt Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

Diskussionen om att utveckla samarbetet mellan Indien och de nordiska länderna utgick från ministrarnas inledande anföranden. Statsminister Sanna Marin höll ett inledande anförande om digitalisering. Hon redogjorde för hur digitaliseringen kan fungera som en global drivkraft bakom hållbar ekonomisk tillväxt. Den kan också vara en central faktor i bekämpningen av klimatförändringar och bidra effektivt till social delaktighet. Framträdande i statsminister Marins anförande och diskussionen därefter var det nordiska kunnandet inom 5G, 6G, artificiell intelligens och kvantteknologi. Det konstaterades att de nordiska företagen erbjuder tillförlitliga och säkra tekniska lösningar, vilket har blivit en allt viktigare fråga också i Indien.

Andra teman för diskussionerna var klimatet och hållbar utveckling, innovationer samt internationellt samarbete efter coronapandemin.

I samband med mötet hade statsminister Marin ett enskilt möte med Indiens premiärminister Narendra Modi. Tidigare har statsminister Marin och premiärminister Modi diskuterat vid ett distansmöte i mars 2021. De avtalade då om partnerskap kring hållbar utveckling och digitalisering samt forsknings- och utbildningssamarbete mellan Finland och Indien. Utvecklandet av handeln, investeringarna, innovationerna och turismen mellan länderna var ett framträdande tema även vid dagens möte i Köpenhamn.

Statsminister Marin diskuterade också med Danmarks statsminister Mette Frederiksen och Norges statsminister Jonas Gahr Støre i Köpenhamn. Huvudsakliga samtalsämnen var Rysslands anfallskrig mot Ukraina och det förändrade säkerhetsläget i Europa till följd av kriget. Statsminister Marin berättade för sina kolleger om den pågående säkerhetspolitiska debatten i Finland, de aktuella alternativen för att stärka säkerheten och Finlands eventuella beslut att ansöka om medlemskap i Nato.

Ytterligare information: Jari Luoto, statsministerns understatssekreterare för Europafrågor, tfn 050 468 5949, Lauri Voionmaa, specialmedarbetare (internationella ärenden), tfn 050 421 0422, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli