Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Den nationella självständighetsfesten för Finlands barn närmar sig

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 30.11.2022 11.55
Pressmeddelande

Statsminister Sanna Marin står värd för en självständighetsfest för över 560 barn den 7 december. I festen i Ständerhuset deltar också finansminister Annika Saarikko, justitieminister Anna-Maja Henriksson och miljö- och klimatminister Maria Ohisalo.

Till festen har bjudits in två barn från alla 309 kommuner i Finland. Festen inleds med att statsminister Marin och de andra ministrarna önskar gästerna välkomna.

Efter den officiella delen får gästerna delta i olika programpunkter enligt festens tema, som i år är Framtidens skapare. Skådespelaren Christoffer Strandberg leder festprogrammet. Ett av festens programnummer är en överraskning för gästerna, precis som tidigare år.

I festen i Ständerhuset deltar 564 barn från 283 kommuner. De gäster som färdas längst för att delta i festen kommer från Finlands nordligaste kommun Utsjoki. Den till invånarantalet minsta kommun som är representerad vid festen är Luhanka i Mellersta Finland.

Den nationella självständighetsfesten för Finlands barn har ordnats tre gånger tidigare, under åren 2017–2019. Den första festen ordnades för att fira Finlands hundraårsjubileum. Numera är festen en viktig tradition i självständighetsfirandet, men under de två senaste åren kunde den inte ordnas på grund av covid-19-läget.

Självständighetsfesten för Finlands barn planeras och genomförs i samarbete med Mannerheims barnskyddsförbund, barnombudsmannens byrå och den nationella barnstrategin. Handskakningarna i början av festen visas i direktsändning på statsrådets Youtube-kanal.

Ytterligare information: Tiina-Kaisa Laakso-Liukkonen, ledande sakkunnig, tfn 0295 160 220, och Aapo Riihimäki, kommunikationsexpert, tfn 050 471 3020, statsrådets kansli