Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Våra webbtjänster förnyas. Statsrådets kanslis webbplats vnk.fi blir en del av webbplatsen statsrådet.fi onsdagen den 24 april. Detta kan orsaka tillfälliga brister och störningar i webbtjänsterna.

EU-ministerivaliokunta jatkoi EU:n ilmastopaketin käsittelyä

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 1.10.2021 12.31
Tiedote 562/2021

EU-ministerivaliokunnan kokouksessa perjantaina 1. lokakuuta oli esillä EU:n ilmastopakettia toimeen panevia, niin kutsuttuun 55-valmiuspakettiin sisältyviä lainsäädäntöehdotuksia, sekä seuraavalla viikolla kokoontuvien neuvostojen asiat.

EU-ministerivaliokunta jatkoi 55-valmuspaketin käsittelyä linjaamalla Suomen kannan seuraaviin Euroopan komission antamiin lainsäädäntöehdotuksiin:

  • Päästökauppadirektiivi (ETS) ja markkinavakausvarannon muuttaminen sekä lentoliikenteen päästökauppa
  • Hiilirajamekanismi (CBAM)
  • Energiaverodirektiivi

55-valmiuspaketti sisältää yhteensä 12 lainsäädäntöehdotusta, joiden avulla EU:n nettokasvihuonekaasupäästöjä vähennetään vuoteen 2030 mennessä vähintään 55 prosentilla vuoden 1990 verrattuna, ja saavutetaan vuoteen 2050 mennessä ilmastoneutraalisuus EU-tasolla.

EU-ministerivaliokunta on linjannut Suomen kannan nyt 11 lainsäädäntöehdotukseen.

Lisäksi EU-ministerivaliokunta linjasi Suomen kantoja seuraaviin neuvostoihin:

  • Euroryhmä (4.10) ja ECOFIN (5.10)
  • Ympäristöneuvosto (6.10.)
  • Oikeus- ja sisäasioiden neuvosto (7.-8.10.)

ECOFIN saa tilannekatsauksen elpymis- ja palautumistukivälineen toimeenpanosta, ja linjaa EU:n neuvottelumandaatin ilmastorahoitukseen liittyvissä kysymyksissä YK:n seuraavaa, Glasgowssa järjestettävää ilmastokonferenssia varten. Esillä on myös Eurooppalaisesta ohjausjaksosta saadut kokemukset, vakuutusyhtiöiden vakavaraisuussäännökset, EU:n linjaukset G20-kokoukseen ja lausunto kansainvälisen valuutta- ja rahoituskomitean kokoukseen, sekä veroasioissa yhteistyöhaluttomia kolmansia maita koskevan listan päivittäminen.

Euroryhmän aiheina ovat makrotalouden kehitys euroalueella, kansainvälisten kokousten valmistelu, euroalueen prioriteettien toimeenpano elpymis- ja palautumissuunnitelmassa ja koronapandemian opit, temaattisten keskusteluiden työohjelma sekä Kreikan 11. tiukennetun valvonnan raportti. Pankkikokoonpanossa on esillä pankkiunionin toiminnalliset näkökohdat.

Ympäristöneuvosto keskustelee 55-valmuspaketista sekä uudesta metsästrategiasta. Neuvosto hyväksyy myös päätelmät, joka muodostaa pohjan EU:n neuvottelumandaatiksi Glasgow´n ilmastokokoukseen. Neuvotteluissa on esillä myös energian hinnannousu.

Oikeusministerien on tarkoitus hyväksyä päätelmät lasten oikeuksia koskevasta EU:n strategiasta. Lisäksi keskustellaan tutkintovankeuteen liittyvistä kysymyksistä ja saadaan tilannekatsaus Euroopan syyttäjänviraston toiminnasta. Esillä on myös toimittajien ja kansalaisyhteiskunnan suojaaminen häirintätarkoituksessa nostetuilta kanteilta.

Sisäministerit keskustelevat tietyistä EU:n ulkorajoilla toteutettavista valvontatoimista, lasten seksuaalisen hyväksikäytön tutkinnasta sekä muuttoliikkeestä eri reiteillä. Esillä on myös Afganistanin tilanne ja tietojärjestelmien yhteensopivuus.

Lisätietoja: pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto p. 050 468 5949, erityisavustaja (EU-asiat) Tuulia Pitkänen p. 0295 160 231, EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen p. 0295 160 319, ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia