Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

EU-ministrarna förberedde Europeiska rådets marsmöte och diskuterade den europeiska planeringsterminen

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 23.3.2021 16.42 | Publicerad på svenska 23.3.2021 kl. 17.41
Pressmeddelande 187/2021

Huvudtemat för den informella videokonferensen med ministrarna med ansvar för EU-frågor den 23 mars var förberedelserna inför videokonferensen med Europeiska rådets medlemmar den 25–26 mars. EU-ministrarna diskuterade också den europeiska planeringsterminen och fick en översikt över förberedelserna inför konferensen om Europas framtid. Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen representerade Finland vid mötet.

EU-ministrarna behandlade utkastet till slutsatser från Europeiska rådets marsmöte. På Europeiska rådets agenda står EU:s insatser mot coronapandemin, utvecklandet av den inre marknaden, industripolitik, digitalisering och ekonomi samt östra Medelhavsområdet och Ryssland.

Enligt Finland är det viktigt att på alla sätt försöka skynda på leveransen av coronavacciner. Finland stöder arbetet för ett EU-gemensamt vaccinationsintyg och den globala solidariteten för att trygga tillgången till vacciner.

”Att säkerställa att vacciner levereras i rätt tid är fortfarande vår primära uppgift. Vi i EU måste göra allt vi kan för att främja vaccineringarna. Vaccinerna är vår väg ut ur coronakrisen”, säger minister Tuppurainen.

”EU måste också vara bättre förberett på eventuella framtida gränsöverskridande hot mot människors hälsa. EU behöver en beredskapsplan inför pandemier, där det centrala är att på förhand komma överens om en nödmekanism för gränserna. Mekanismen ska göra det möjligt att samordna åtgärder och begränsningar vid medlemsländernas gränser bättre än för närvarande”, fortsätter minister Tuppurainen.

När det gäller inre marknaden, industripolitik, digitalisering och ekonomi är Finlands mål att utveckla EU:s inre marknad på ett sätt som stärker hållbar tillväxt, konkurrenskraft och unionens kristålighet. En stark och enhetlig inre marknad är den bästa garantin för att uppnå strategiskt oberoende i unionen.

Finland anser att EU:s politik gentemot Turkiet bör vara långsiktig och samstämmig. De diplomatiska ansträngningarna för att finna hållbara lösningar på problemen i relationen bör fortsätta. Det är välkommet att Turkiet visar beredvillighet till mer konstruktiva kontakter. Det är viktigt att attitydförändringen är bestående och definierar även Turkiets framtida verksamhet och handlingar i östra Medelhavsområdet. Om Turkiet återgår till sin verksamhet som bidrar till ökad polarisering och instabilitet, måste EU reagera på detta på ett enhetligt och kraftfullt sätt. EU måste också föra fram sin oro över den problematiska utvecklingen i Turkiet vad gäller demokrati-, rättsstats- och människorättsfrågor.

”Jag är mycket oroad över Turkiets beslut att lämna Istanbulkonventionen mot våld mot kvinnor. Vi uppmanar Turkiet att återgå till konventionen”, betonar minister Tuppurainen.

EU-ministrarna diskuterade också rådets åtgärder med anknytning till den europeiska planeringsterminen 2021. Under den europeiska planeringsterminen anpassar medlemsländerna sin budgetpolitik och sin ekonomiska politik till de mål och regler som man enats om på EU-nivå. Den europeiska planeringsterminen är det primära verktyget för att jämna ut skillnaderna mellan länderna, för att främja sysselsättning och social sammanhållning samt för att upprätthålla stabiliteten i euroområdet. Rekommendationen om den ekonomiska politiken i euroområdet 2021 innehåller anvisningar till länderna i euroområdet även vad gäller prioriteringar avseende de nationella planerna för återhämtning och resiliens. Finland anser det vara viktigt att beakta bland annat FN:s globala mål för hållbar utveckling (Agenda 2030) som en del av den europeiska planeringsterminen. Rekommendationerna för euroområdet kan godkännas av Finland.

Det portugisiska ordförandeskapet redogjorde för läget i fråga om förberedelserna inför konferensen om Europas framtid (Conference on the Future of Europe). Europaparlamentet, rådet och kommissionen undertecknade en gemensam förklaring om konferensen den 10 mars 2021. Målet är en medborgarinriktad och gräsrotsbaserad process där medborgarna får göra sina åsikter om utmaningarna och möjligheterna för EU hörda. Avsikten är att konferensens slutsatser ska rapporteras till Europeiska rådet våren 2022.

I rådskonstellationen allmänna rådet företräds medlemsländerna i huvudsak av sina ministrar med ansvar för EU-frågor. Allmänna rådet ansvarar bland annat för förberedelserna inför Europeiska rådets möten. Det ansvarar också för flera tvärpolitiska områden, till exempel för förhandlingarna om budgetramen och EU:s utvidgning. Dessutom behandlar rådet frågor som rör rättsstatsprincipen. 

Ytterligare information: Heli Siivola, specialsakkunnig i EU-ärenden, tfn 0295 160 476, och Pilvi-Elina Kupias, specialmedarbetare, tfn 0295 160 995, statsrådets kansli