Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

EU och unionens östliga partnerländer stärker sitt samarbete

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 15.12.2021 23.41 | Publicerad på svenska 16.12.2021 kl. 10.27
Pressmeddelande 734/2021
Kuva: EU

Toppmötet mellan EU och dess östliga partnerländer godkände i Bryssel onsdagen den 15 december en gemensam förklaring och som bilaga till den ett nytt arbetsprogram för den kommande perioden. Nyckelorden är ”återhämtning, resiliens och reform”. Finlands representant vid mötet var statsminister Sanna Marin.

EU:s och de östliga partnerländernas arbetsprogram innehåller en ekonomisk plan och investeringsplan på 2,3 miljarder euro och flera landsspecifika flaggskeppsinitiativ. Finland anser att det är viktigt att klimatfrågor får en mer betydande roll i politiken för det östliga partnerskapet. Nytt i arbetsprogrammet är den gröna och digitala omställningen och hanteringen av cyberhot och hybridhot.

”Finland understryker att rättsstatsutveckling, gemensamma värden, demokrati, god förvaltning, korruptionsbekämpning, mänskliga rättigheter och jämställdhet mellan könen utgör kärnan i partnerskapet. De är också förutsättningar för fungerande ekonomier och hållbar tillväxt”, sade statsminister Marin i sitt inlägg.

Finland anser att stöd till unionens östra grannskap främjar stabiliteten, säkerheten och välfärden i hela Europa. Målet för det östliga partnerskapet är att skapa stabila, välmående, demokratiska och trygga samhällen i EU:s grannskap. Att stärka relationerna med länderna i det östliga partnerskapet är också en av de fem principerna för EU:s Rysslandspolitik. Vid toppmötet diskuterades även Rysslands roll i konflikterna i regionen och särskilt landets agerande i Ukraina och vid dess gränser.

Fem av de sex partnerländerna deltog i toppmötet. Belarus har dragit sig ur samarbetet och var inte inbjudet. Landets stol vid mötet var tom.

Före toppmötet träffade statsminister Marin Moldaviens president Maia Sandu. De diskuterade den bilaterala relationen mellan sina länder och relationen mellan EU och Moldavien. Dessutom deltog statsminister Marin i en informell arbetslunch med Litauens president som värd. I lunchen deltog utöver flera EU-länder också Georgiens, Moldaviens och Ukrainas presidenter.

Ytterligare information: Jari Luoto, statsministerns understatssekreterare för Europafrågor, tfn 050 468 5949, Lauri Voionmaa, specialmedarbetare (internationella ärenden), tfn 0295 160 306, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden och internationella ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli