Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna
Media

Europaminister Tuppurainen till Europaparlamentets plenum

Statsrådets kommunikationsavdelning 21.10.2019 18.18 | Publicerad på svenska 22.10.2019 kl. 10.21
Pressmeddelande 551/2019

Europaminister Tytti Tuppurainen deltar i Europaparlamentets plenum i Strasbourg den 22 och den 23 oktober. Under plenarsammanträdet behandlas bland annat klimatkrisen och den ekologiska nödsituationen, inledandet av anslutningsförhandlingar med Nordmakedonien och Albanien samt sök- och räddningsinsatserna i Medelhavet. Under diskussionen om yttre förbindelser är minister Tuppurainen ställföreträdare för Europeiska unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik.

Tisdagen den 22 oktober besöker minister Tuppurainen utskottsordförandekonferensen, där ministern och ordförandena i Europaparlamentets utskott diskuterar prioriteringarna för Finlands EU-ordförandeskap. Utskottsordförandekonferensen består av ordförandena i alla ständiga parlamentsutskott och underutskott. Konferensen har till uppgift att samordna utskottens arbete och se till att samarbetet mellan dem löper smidigt.

I Europaparlamentet företräder minister Tuppurainen Europeiska unionens råd, som Finland är ordförande för i juli–december 2019. Ordföranden i Europeiska unionens råd deltar tillsammans med parlamentsledamöterna och kommissionärerna i den interinstitutionella diskussion som förs vid Europaparlamentets plenum och för rådets talan i parlamentet.

Ytterligare information: Tuomas Nirkkonen, specialsakkunnig i EU-ärenden, tfn 0295 160 597, och Matti Niemi, specialmedarbetare, tfn 045 679 1717, statsrådets kansli