Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Europas ansvar under kriser framhävdes i samtalen under minister Tuppurainens besök i Bratislava

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 3.6.2022 16.54 | Publicerad på svenska 3.6.2022 kl. 17.20
Pressmeddelande 365/2022
Minister Tuppurainen och Europeiska kommissionens vice ordförande Maroš Šefčovič
Minister Tuppurainen och Europeiska kommissionens vice ordförande Maroš Šefčovič

Under sitt besök i Bratislava den 3 juni deltog Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen i Globsec 2022 Bratislava Forum, som är en av de ledande säkerhetspolitiska konferenserna i Europa. Minister Tuppurainen hade också flera möten på hög nivå i Bratislava.

”Finland väckte stort intresse i Bratislava tack vare vår ansökan om Natomedlemskap och vårt färska VM-guld i ishockey”, säger minister Tuppurainen.

Vid Globsec Bratislava Forum deltog minister Tuppurainen i en paneldiskussion om Europas ansvar under kriser. Ministern träffade Europeiska kommissionens vice ordförande Maroš Šefčovič, Slovakiens ekonomiminister och vice premiärminister Richard Sulík och Slovakiens statssekreterare för EU-ärenden Martin Klus. Tyngdpunkten i samtalen låg på betydelsen av EU:s samarbete och handlingsförmåga under kriser. Samtalsämnen var bland annat EU:s försvarssamarbete, stödet till Ukraina, energipolitik och betydelsen av unionens gemensamma värden.

”Finland och Slovakien är närstående partner. Vi båda är fast beslutna att stödja Ukraina och utveckla den inre marknaden utifrån våra gemensamma värden”, konstaterar minister Tuppurainen.

”Under mötet med kommissionens vice ordförande Maroš Šefčovič framhöll jag Finlands mål att ytterligare fördjupa EU:s inre marknad. EU måste bevara sin sammanhållning i fråga om protokollet om Irland och Nordirland oberoende av kriget i Ukraina. Finland har konsekvent stött Europeiska kommissionens arbete”, säger minister Tuppurainen.

I samtalen framhävdes betydelsen av fortsatt stöd till Ukraina i alla dess former. Även de globala konsekvenserna av den ryska invasionen togs upp. Den globala ”narrativa kampen” har tillspetsats och spridningen av desinformation ökat till följd av situationen. Att framhäva Rysslands ansvar för kriget på tillbörligt sätt kräver strategiskt engagemang av EU. Den ryska invasionen har också visat vikten av att arbeta för EU:s gemensamma värden, som utgör grunden för unionens resiliens.

I fråga om energipolitiken diskuterades den REPower EU-plan som kommissionen lade fram den 18 maj. Enligt Finland lägger planen en god grund för EU:s utfasning av rysk energi.

Minister Tuppurainen tackade sina slovakiska kolleger för stödet till Finlands Natomedlemskapsprocess.

Minister Tuppurainen träffade också Kosovos premiärminister Albin Kurti under dagen.

Ytterligare information: Saara Pokki, specialmedarbetare, tfn 050 478 6363, statsrådets kansli