Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Europeiska rådet diskuterade Kina och Ryssland

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 21.10.2022 16.16 | Publicerad på svenska 21.10.2022 kl. 16.37
Pressmeddelande
Statsminister Marin promenerar, flggor bakom
Bild: EU

EU-ländernas stats- och regeringschefer har sammanträtt i Bryssel. De fördömer kraftfullt Rysslands anfallskrig mot Ukraina och uttrycker sitt starka stöd för Ukraina. Europeiska rådets andra mötesdag inleddes med en diskussion om Kina.

I debatten framhöll statsminister Sanna Marin att Europeiska unionen måste avveckla sitt kritiska beroende av Kina.

”Kina är i allt mindre grad Europas samarbetspartner och i allt högre grad en konkurrent och utmanare. Vi måste föra en allvarlig diskussion om vårt beroende av Kina, speciellt i fråga om teknik, och om kinesiska investeringar i strategiska europeiska sektorer. Vi måste minska de här kritiska beroendeförhållandena till Kina”, sade statsminister Marin.

Europeiska rådet diskuterade också Rysslands invasion av Ukraina. EU-ländernas ledare fördömer Rysslands attacker mot civilbefolkning och infrastruktur och kräver att Ryssland omedelbart drar tillbaka sina styrkor från Ukraina. Stats- och regeringscheferna upprepade sitt löfte om att stå vid Ukrainas sida så länge som det behövs. De framhöll också sin avsikt att ställa Ryssland och alla som gör sig skyldiga till krigsförbrytelser inför rätta. Europeiska rådet kräver att Belarus slutar bidra till Rysslands anfallskrig och fördömer även kraftigt Irans vapenbistånd till Ryssland.

EU-ländernas ledare konstaterade att Ryssland ensamt är ansvarigt för den globala livsmedelskrisen, som landet orsakat genom att använda livsmedel som ett vapen i kriget. 

Europeiska rådet fördömde även skarpt sabotaget mot Nord Stream-gasledningarna och annan infrastruktur. EU reagerar enhetligt och resolut på angrepp mot kritisk infrastruktur och på andra former av hybridverksamhet. Europeiska rådet uppmanade EU-länderna att snabbt förbättra robustheten i sin kritiska infrastruktur och att samarbeta med de andra medlemsländerna och med Europeiska kommissionen kring detta.

När det gällde de yttre förbindelserna fördömde Europeiska rådet de iranska myndigheternas våld mot fredliga demonstranter, i synnerhet kvinnor. Europeiska rådet såg även över förberedelserna inför toppmötet mellan EU och asiatiska länder den 14 december, FN:s klimatmöte den 6–18 november och konferensen om biologisk mångfald den 7–19 december.

Ytterligare information: Jari Luoto, chef för avdelningen för EU-ärenden, tfn 050 468 5949, Saara Pokki, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 050 478 6363, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli