Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Finland, Sverige och Danmark stöder kommissionens planer för att få ner energipriserna

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 8.9.2022 17.20 | Publicerad på svenska 8.9.2022 kl. 17.37
Pressmeddelande
Suomen pääministeri Sanna Marin, Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson ja Tanskan pääministeri Mette Frederiksen

Finlands statsminister Sanna Marin, Sveriges statsminister Magdalena Andersson och Danmarks statsminister Mette Frederiksen har skickat ett brev om energiläget till Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. I sitt gemensamma brev uttrycker statsministrarna sitt stöd till de planer för att få ner energipriserna som kommissionen lade fram den 7 september och redogör för sina gemensamma prioriteringar när det gäller åtgärder för att sänka priserna.

I brevet betonar statsministrarna att det finns skäl att vidta behövliga åtgärder för att hindra gaspriserna från att stiga och för att stabilisera energiderivatmarknaden. Dessutom stöder de bland annat samordnade åtgärder inom hela EU för att minska energiförbrukningen. Statsministrarna framhåller även vikten av att påskynda den gröna omställningen, vilket är det bästa sättet att förbättra energitryggheten och frigöra sig från rysk fossil energi.

Statsministrarna påpekar att den rådande energikrisen är en följd Rysslands olagliga invasion av Ukraina. Som ett led i invasionen bedriver Ryssland också ett energikrig mot hela Europa.