Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Finlands barn firar nationell självständighetsfest den 4 december

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 27.11.2023 15.52
Pressmeddelande
Feststämning från firandet av år 2022 från Ständerhuset.
Feststämning från firandet av år 2022 från Ständerhuset.

Till den nationella självständighetsfesten för Finlands barn i Statsrådsborgen har det bjudits in två barn födda 2013 från varje kommun i Finland. Festen börjar med att statsminister Petteri Orpo hälsar alla gäster välkomna. Också ministrarna Riikka Purra, Sari Multala och Sari Essayah deltar i festen.

Efter den officiella delen får gästerna delta i olika programpunkter. Det bjuds på musik och på sött och salt tilltugg. Temat för årets fest är vänskap och kompisfärdigheter. Ett av festens programnummer är en överraskning för gästerna, precis som tidigare år. Festens konferencier är Essi Unkuri.

Enligt aktuella uppgifter kommer 532 barn från 264 kommuner att delta i festen. Det kommer gäster från alla olika håll i Finland, bland annat från den nordligaste kommunen Utsjoki, den sydligaste kommunen Hangö och den västligaste kommunen Eckerö.

Den nationella självständighetsfesten för Finlands barn har blivit en viktig tradition i självständighetsfirandet. Festen anordnas nu för femte gången. De tidigare festerna ägde rum 2017, 2018, 2019 och 2022.

Festen planeras och genomförs i samarbete med Mannerheims barnskyddsförbund och barnombudsmannens byrå. Festen visas i direktsändning på statsrådets Youtube-kanal.

Ytterligare information: Tiina-Kaisa Laakso-Liukkonen, ledande sakkunnig, tfn 0295 160 220, och Jaakko Ranta, kommunikationsexpert, tfn 050 472 1684, statsrådets kansli

KORRIGERING: Tillagt är att det också kommer gäster från Finlands västligaste kommun, Eckerö. Gäster kommer även från Korsholm, fastlandets västligaste kommun, såsom ursprungligen meddelades i pressmeddelandet.