Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Finlands och Islands statsministrar träffades i Reykjavik – säkerhet, klimatförändringar och nordiskhet i fokus

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 22.11.2022 18.42 | Publicerad på svenska 23.11.2022 kl. 13.50
Pressmeddelande 670/2022
Kuvassa pääministeri Sanna Marin ja Islannin pääministeri Katrin Jakobsdóttir
Bild: Sigurjón Ragnar

Statsminister Sanna Marin och Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir träffades i Reykjavik tisdagen den 22 november. De diskuterade säkerhets-, klimat- och energifrågor, nordiskt och arktiskt samarbete, EU-frågor och de bilaterala relationerna mellan Finland och Island.

Statsministrarna diskuterade möjligheterna att intensifiera samarbetet mellan Island och Finland för att främja kvinnors och flickors ställning och rättigheter och i synnerhet för att utrota våld och hatretorik mot kvinnor. De konstaterade att Finland och Island har mycket att lära av varandra och tillfälle att visa prov på ledarskap i internationella forum.

I år har det gått 75 år sedan Finland och Island upprättade diplomatiska förbindelser. Relationerna mellan Finland och Island är utmärkta. Statsminister Marin tackade Island för stödet till Finlands ansökan om medlemskap i Nato.

”Finlands och Sveriges kommande Natomedlemskap öppnar nya möjligheter för nordiskt samarbete och förbättrar hela alliansens säkerhet. Förväntningarna är höga och vi måste kunna uppfylla dem”, konstaterade statsminister Marin.

Statsministrarna diskuterade även Rysslands anfallskrig mot Ukraina, stödet till Ukraina och det förändrade säkerhetsläget i Europa. Statsminister Marin sade att Finland stöder Ukraina så länge det behövs och är redo att delta i återuppbyggnadsarbetet.

Såväl under sitt enskilda möte som under sitt öppna diskussionsmöte framhöll statsministrarna vikten av snabba klimatåtgärder, bekämpning av förlusten av biologisk mångfald och energilösningar för en grön omställning. Statsminister Marin konstaterade att de nordiska länderna i egenskap av progressiva länder måste inta en ledande roll i världen när det gäller att hitta heltäckande och rättvisa lösningar för en grön omställning.

Statsminister Marin gjorde också företagsbesök i Grandi-området vid Reykjaviks gamla hamn.

Ytterligare information: Lauri Voionmaa, specialmedarbetare (internationella ärenden), tfn 0295 160 306, Saara Pokki, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 050 478 6363, och Päivi Paasikoski, statsrådets kommunikationsdirektör, tfn 040 547 6279