Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Internationellt webbinarium för befolkningspolitik den 26 oktober 2020 kl. 13–16

Statsrådets kommunikationsavdelning 9.10.2020 12.14
Nyhet
Internationellt webbinarium för befolkningspolitik den 26 oktober 2020 kl. 13–16
Huvudtalarna professor Wolfgang Lutz, doktor Elena Rovenskaya och professor Axel Börsch-Supan.

Vilka är målen och metoderna för dagens befolkningspolitik? Hur kan vi förutse befolkningsförändringen och proaktivt bidra till en smidigare process? Bland annat dessa frågor diskuteras under det internationella webbinariet ”Befolkningspolitik och humankapital i Europa” måndagen den 26 oktober, med början kl. 13.

Du är välkommen att delta i webbinariet med världsledande experter på demografi och åldrande. Arrangörer är statsrådets kansli och International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA). 

Webbinariet öppnas av Olli Koski, som är ordförande för styrgruppen för statsrådets befolkningspolitiska utredningsprojekt. Talare är professor Wolfgang Lutz (IIASA), doktor Elena Rovenskaya (IIASA) och professor Axel Börsch-Supan (Max Planck Institute). De deltar också i en paneldiskussion tillsammans med professor Marja Jylhä, som är ordförande för vetenskapspanelen för befolkningspolitik, och forskningsprofessor Anna Rotkirch, som leder det befolkningspolitiska utredningsprojektet. Publiken har möjlighet att ställa frågor. Webbinariet hålls på engelska.
Program (på engelska) 
Presentation av de internationella talarna (på engelska) 
Videoupptagningar av webbinariet 26 oktober. I Youtube

Befolkningen i Europa åldras och förändras

Befolkningen i Finland och i flera andra europeiska länder kommer eventuellt att minska under de kommande årtiondena. I framtiden finns det färre barn och unga och fler äldre personer. Skillnaderna mellan tillväxtcentrum och områden som avfolkas blir allt skarpare. Samtidigt förändras befolkningens sammansättning: dagens européer är mer jämlika, utbildade och etniskt diversifierade.

Webbinariet ordnas inom ramen för ett befolkningspolitiskt utredningsprojekt som tillsatts av statsrådets kansli. Syftet med projektet är att gå igenom orsakerna till den nuvarande befolkningsstrukturen i Finland och lägga fram förslag till politikåtgärder för att trygga en hållbar befolkningsutveckling. Utredare i projektet är forskningsprofessor Anna Rotkirch. Projektet stöds av en styrgrupp som består av statssekreterarna för regeringspartierna och av en oberoende vetenskapspanel för befolkningspolitik. Det befolkningspolitiska utredningsprojektet ska slutföras före den 31 mars 2021.

I Finland har det inte gjorts någon heltäckande befolkningspolitisk utredning på över ett årtionde, trots att nativiteten har sjunkit drastiskt under hela 2010-talet och var rekordlåg 2019. Finland är en av de första välfärdsstater i världen där en betydande andel av befolkningen är äldre.

Ytterligare information: Anna Rotkirch, ledande sakkunnig, statsrådets kansli, tfn 0295 160 393, e-post: fö[email protected]

Nyhet