Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Minister Tuppurainen och ”Europa är vi”-turnén kommer till Villmanstrand

Statsrådets kommunikationsavdelning
23.9.2021 16.30 | Publicerad på svenska 24.9.2021 kl. 14.29
Pressmeddelande 542/2021

Invånarna i Södra Karelen har möjlighet att diskutera EU-frågor med Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen lördagen den 2 oktober i Villmanstrand. Evenemanget är ett led i Finlands ministrars ”Europa är vi”-turné. Ministrarna kommer under hösten och vintern att resa runt i landet för att höra finländarnas förhoppningar angående utvecklandet av EU.

”Turnén ger finländarna en möjlighet att på ett konstruktivt sätt berätta vad de förväntar sig av EU. Europa finns till för människorna, och vi finländare har sådana särskilt synpunkter som bör bli hörda i den gemensamma europeiska debatten. Jag hoppas att så många finländare som möjligt griper chansen att dela sina tankar på det sätt de anser naturligt”, betonar Europa- och ägarstyrningsminister Tuppurainen.

”Europa är vi”-turnén är en del av konferensen om Europas framtid. Syftet med framtidskonferensen är att samla in EU-medborgarnas tankar och åsikter om Europas framtid. De frågor som tagits upp till diskussion antecknas på framtidskonferensens webbplattform, och Finlands ministrar för fram budskapen vid framtidskonferensens plenum EU-nivå.

Det är fritt fram att dela sina tankar på framtidskonferensens webbplattform, som är öppen för alla. På webbplattformen samlas in allmänhetens åsikter om bland annat värden, klimatförändringen, ekonomin, hälsa och utbildning. Den EU-gemensamma hashtaggen i sociala medier är #FramtidenÄrDin.

Evenemanget i Villmanstrand ordnas lördagen den 2 oktober i stadshuset (Villimiehenkatu 1). Som underlag för dagens diskussioner ligger de idéer som människor i Södra Karelen lyft fram vid modererade diskussioner i september. Evenemanget ordnas så att hälsosäkerheten beaktas. Bara ett begränsat antal deltagare ryms med. Anmäl dig på förhand via denna länk för att delta. Evenemanget sänds också direkt på webben. Du kan följa direktsändningen eller se videoupptagningen på tidningen Etelä-Saimaas webbplats och på webbplatsen eurooppaolemmeme.fi. Evenemanget arrangeras i samarbete mellan statsrådets kansli, Villmanstrand stad, Imatra stad, Södra Karelens förbund och tidningen Etelä-Saimaa.

Program för evenemanget i Villmanstrand

Kl. 11.30 Evenemanget öppnas

• Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainens välkomstord

• Villmanstrands stadsdirektör Kimmo Jarvas välkomstord

Kl. 11.50 Paneldiskussion kring frågor som människor i Södra Karelen tagit upp vid förhandsdiskussionerna

• Paneldeltagare: Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen, Villmanstrand-Lahtis tekniska universitets rektor Juha-Matti Saksa samt deltagare i förhandsdiskussionerna

• Kommentarer: livskraftsdirektör vid Södra Karelens förbund Jami Holtari

Kl. 12.40 Publikens frågor och kommentarer

Kl. 13.10 Evenemanget avslutas

• Hälsning från Imatra stadsfullmäktiges ordförande Anna Helminen

• Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainens avslutande ord

Kl. 13.20 Avslutande kaffestund

Evenemanget ordnas så att hälsosäkerheten beaktas. Vi ber deltagarna vara förberedda på eventuella säkerhetskontroller.

Mer information: Topi Juga, sakkunnig i EU-ärenden, tfn 0295 160 459, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli