Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Minnesmärke över president Mauno Koivistos avtäcktes i Helsingfors

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 25.11.2023 19.17
Pressmeddelande

Minnesmärket över president Mauno Koivisto, skulpturen Välittäjä (Förmedlaren), avtäcktes i Helsingfors på hundraårsdagen av president Koivistos födelse lördagen den 25 november 2023. Med minnesmärket hedrar statsrådet president Koivistos minne och omfattande livsverk.

”Det var ett av de viktigaste besluten i det självständiga Finlands historia. Minnesmärket Förmedlaren beskriver Koivistos roll som president mellan öst och väst,” konstaterade statsminister Petteri Orpo vid avtäckningsceremonin.

Det sex meter höga och femton meter långa verket i två delar är tillverkat av rostfritt stål och finns i Lilla parlamentets park. Materialet har valts ut med tanke på att skulpturen ska hålla över tid. Skulpturen är placerad på båda sidor om parkens mittgång, och det är möjligt att gå genom den. Nedifrån är skulpturen belyst med ljus som är inbäddade i marken och uppifrån med fyra stycken tio meter höga ljusstolpar.

Minnesmärket har valts ut i en formgivningstävling

Minnesmärket är formgivet och tillverkat av skulptören Kirsi Kaulanen. Statsrådets kansli har beställt verket Välittäjä av skulptören Kaulanen, som 2021 utsågs till vinnare i en formgivningstävling om minnesmärket som utlystes av statsrådets kansli.

Vinnaren utsågs av en jury som bestod av kommittén för minnesmärket över president Mauno Koivisto och två konstnärsmedlemmar utsedda av Konstnärsgillet i Finland. Den konstnärliga nivån i tävlingen var hög, och det kom in sammanlagt 110 godkända tävlingsbidrag.
Upphandlingens värde uppgår till 1 035 000 miljoner euro. Statsrådets kansli donerade verket till Helsingfors stads konstsamling.

Mauno Henrik Koivisto var Republiken Finlands president 1982–1994. Han var krigsveteran, bankdirektör, filosofie doktor, statsminister och republikens president, och lotsade Finland till EU-medlemskap.

President Koivisto avled i Helsingfors den 12 maj 2017. Han fick statsbegravning i Helsingfors den 25 maj 2017. President Koivisto är begravd på Sandudds begravningsplats.

Ytterligare information: Tiina-Kaisa Laakso-Liukkonen, ledande sakkunnig, tfn 0295 160 220, och Aapo Riihimäki, specialsakkunnig i kommunikation, tfn 050 471 3020, statsrådets kansli