Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Statsminister Marin i Davos: Kampen mot klimatförändringen är en möjlighet

Statsrådets kommunikationsavdelning
23.1.2020 15.41 | Publicerad på svenska 24.1.2020 kl. 13.22
Nyhet

Under Världsekonomiskt forum i Davos framhöll statsminister Sanna Marin att det är kortsiktigt att ekonomiskt exploatera den arktiska regionen för fossila bränslen. Enligt statsministern måste vi fokusera på att avvärja klimatförändringen.

"Klimatförändringen är det största hotet mot mänskligheten. Kampen mot den är en möjlighet", konstaterade Marin under en paneldiskussion med högnivådeltagare den 22 januari.

Enligt statsminister Marin kan man endast under en kort tid exploatera regionen ekonomiskt, eftersom Arktis värms upp hela tiden. Därför är det viktigare att bekämpa klimatförändringarna.

Därtill konstaterade Marin att också företagen förstår att användningen av fossila bränslen inte är bra business i längden.

Statsminister Marin framhöll Arktiska rådets betydelse och betonade att de arktiska staterna är starkt engagerade i rådets arbete till exempel för att skydda miljön och bekämpa klimatförändringarna. 

Diskussionen gick också in på klimatpolitiken på ett mer allmänt plan. I klimatpolitiken måste rättvis omställning stå i centrum. Marin påminde om att klimatpolitiken endast kan lyckas om åtgärderna åtnjuter hela samhällets stöd.

I paneldiskussionen deltog också bland annat Förenta staternas tidigare vice president Al Gore.