Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Statsminister Sipilä träffade förbundskansler Merkel i Berlin

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 21.6.2017 18.30 | Publicerad på svenska 22.6.2017 kl. 10.22
Pressmeddelande 312/2017

Statsminister Juha Sipilä träffade Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Berlin onsdagen den 21 juni. Statsminister Sipilä och förbundskansler Merkel diskuterade aktuella EU-frågor, såsom fördjupandet av EU:s försvarssamarbete och utvecklandet av den ekonomiska och monetära unionen. De diskuterade också teman som behandlas vid Europeiska rådets möte som inleds i Bryssel den 22 juni. Sådana var bland annat handelspolitik, migration, klimat och energi samt yttre förbindelser.

”Vi är ense med Tyskland om att det snarast möjligt ska fattas konkreta beslut för att fördjupa EU:s gemensamma försvarssamarbete”, konstaterade statsminister Sipilä i Berlin.

En del av EU:s försvarssamarbete är det så kallade permanenta strukturerade samarbetet, som såväl Tyskland som Finland aktivt har främjat.

”Finland är villigt att engagera sig i ett nära samarbete med Tyskland också på den här fronten. Finland är exempelvis intresserat av sådana projekt mellan EU-länder som syftar till att utveckla cyberförsvarsförmågan samt av rymdsamarbete i fråga om satelliter, tryggande av sjöförbindelserna och projekt som gäller militär försörjningsberedskap”, berättade statsminister Sipilä.

I diskussionen mellan statsminister Sipilä och förbundskansler Merkel lyftes också fram Europas framtid och i synnerhet frågor som gäller utvecklandet av den ekonomiska och monetära unionen.

”När man talar om framtida lösningar måste man alltid ta hänsyn till om det handlar om reformer på lång eller på kort sikt. I det här avseendet var vi mycket eniga med Merkel om att vi på lång sikt måste vara beredda att diskutera även betydande ändringar vid behov. Finland och Tyskland har givetvis egna särskilda villkor när det gäller utvecklandet av den ekonomiska och monetära unionen. Ambitionsnivån ska dock vara hög, och vi är beredda att utveckla unionen till en allt bättre fungerande och ekonomiskt starkare union. Våra prioriteringar och synpunkter även i fråga om den ekonomiska och monetära unionen är mycket likartade”, sade statsminister Sipilä.

Under sitt besök deltog statsminister Sipilä tillsammans med Tysklands vicekansler, utrikesminister Sigmar Gabriel också i en midsommarfest som ordnades av Finlands ambassad i Berlin. Festen är ett av de största evenemangen i Tyskland med anledning av Finlands 100-årsjubileum. Under kvällen utvidgades midsommarfesten för inbjudna gäster till en sommarfest som var öppen för allmänheten. Viktiga namn som uppträdde under kvällen var Tango Alakulo tillsammans med Iiro Rantala, gosskören Cantores Minores och jazzbandet Dalindèo.

Foton till mediernas förfogande (Flickr)

Ytterligare information: Riikka Pakarinen, statsministerns specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 580 0833 och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli