Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Staten konverterar hybridlån som beviljats Finnair till kapitallån

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 27.4.2022 9.01 | Publicerad på svenska 27.4.2022 kl. 11.20
Pressmeddelande 260
Finnairin lentokoneita lentokentällä

I mars 2021 undertecknade staten ett avtal med Finnair Abp om en hybridlånelimit på 400 miljoner euro för att stödja bolaget med anledning av coronapandemin. Den 19 april 2022 förordade statsrådets finanspolitiska ministerutskott att låneinstrumentet konverteras från hybridlån till kapitallån i form av eget kapital. Kapitallånet stärker moderbolaget Finnair Abp:s eget kapital. För beviljande av kapitallån behövs godkännande av statsrådets allmänna sammanträde och ett beslut om statligt stöd av Europeiska kommissionen. För arrangemanget söks inga nya medel ur statsbudgeten.

Finnairs affärsverksamhet drabbades av coronapandemin 2020–2021. Som värst var passagerarvolymerna bara cirka tio procent av det de var före pandemin. Nu har flygtrafiken börjat återhämta sig och passagerarvolymerna öka. Rysslands krigshandlingar i Ukraina, de EU-sanktioner som införts på grund av dem och Rysslands motsanktioner gör det emellertid svårt för Finnair att genomföra bolagets strategi som har betoning på Asien. Att flyga i ryskt luftrum har gett Finnair en konkurrensfördel i form av de kortaste rutterna för reguljärflyg mellan Europa och Asien. Nu går flygen till Asien med omväg kring Rysslands luftrum, vilket förlänger flygtiden och ökar kostnaderna.

Finnair är ett bolag av strategiskt intresse för staten. Bolaget har betydande positiva effekter med tanke på flygtrafikklustret och flygförbindelserna, som är av betydelse för både allmänheten och näringslivet.

”Fungerande flygförbindelser är ett livsvillkor för hela Finland. Inrikes och internationella förbindelser är nödvändiga för finländarna och företagen”, konstaterar Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen.

Staten har stött börsbolaget Finnair under coronakrisen förutom med ett hybridlånearrangemang också genom att delta i bolagets aktieemission i förhållande till sin ägarandel och genom att bevilja en garanti på 90 procent för bolagets arbetspensionslån.

Ytterligare information: Vesa Vuorenkoski, statssekreterare, [email protected], 0295 160 380, och Minna Pajumaa, finansråd, [email protected], 0295 160 147
Förfrågningar om intervjuer med minister Tuppurainen: Emilia Tervonen, specialmedarbetare, emil[email protected], tfn 050 552 0676